GOTOVO JE:Severna Makedonija dobila ime (VIDEO)

Izvor: Mondo, 25.Jan.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOTOVO JE:Severna Makedonija dobila ime (VIDEO)

Grčki parlament potvrdio je (ratifikovao) danas Sporazum iz Prespe, o imenu Makedonije kojim se rešava višedecenijski spor sa severnim susedom i omogućavaju evroatlantske integracije Skoplja.

Parlament u Atini je tankom većinom odobrio sporazum posle 38 sati rasprave i demonstracija ispred zgrade skupštine.

I NATO pozdravlja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je ratifikaciju Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu. "Pozdravljam >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << današnju ratifikaciju u grčku parlamentu. To je bitan doprinos stabilnosti i prosperitetu celog regiona. Radujem se budućem pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u", poručio je Stoltenberg na Twitteru.

Kako su preneli grčki mediji, za Sporazum iz Prespe su glasala 153 poslanika, što znači da je pored 145 poslanika vladajuće Sirize, sporazum podržalo još osam poslanika.

Glasanje prozivkom je prošlo burno uz viku i prepirke poslanika.

Sporazum, koji je u makedonskom parlamentu takođe usvojen tankom većinom, predviđa da ime Makedonije bude promenjeno u Severna Makedonija, ali i niz odrednica koje se u javnosti manje pominju a tiču se korišćenja termina "makedonski", što se značajno ubuduće pogoditi Makedonce.

Prema dogovoru koji su letos postigli premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Grčka treba da prestane da blokira pristupanje Makedonije NATO i EU.

Gori Atina zbog Makedonije: Suzavac i masovna hapšenja

Zbog sporazuma sa Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj pošto je iz nje izašla desničarska stranka Nezavisni Grci, ali je levičarskoj vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle srede izglasano poverenje u parlamentu.



Izvor: Youtube/Wochit News

CIPRAS: ISTORIJSKI DAN

"Danas je istorijski dan, Grčka čuva važand eo svoje istorije i naslednje drevne grčke Makedonije", poručio je danas grčki premijer Aleksis Cipras nakon što je ratifikovan Sporazum iz Prespe.

Foto: Beta/AP Photo-Michael Varaklas

Cipras je poručio da je danas ispisana "nova stranica" u istoriji Balkana.

"Mržnja nacionalističkih konflikata i argumenata ustupuće svoje mesto prijateljstvu, miru i saradnji", poručio je Cipras na svom Twitter nalogu, dodajući da će nove generacije u obema zemljama biti dužne onima koji su imali hrabrosti i usude da polože temelj "budućnosti mira, solidarnosti i mirne koegzistencije dva naroda".

Severna Makedonija, koja je rođena danas, biće prijateljska zemlja i saveznik Grčke, dodao je Cipras.

 Sa ovakvim viđenjem događaja ne slažu se demonstranti koji su danima ispred parlamenta u Ationi ali i u drugom gradovima Grčke povremnno i nasilno iskazivali svoje neslaganje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.