Izvor: Politika, 02.Feb.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska će pomoći Grčkoj u borbi sa krizom

Dug ne možemo da otpišemo, ali se mogu voditi razgovori o restrukturiranju obaveza, izjavio Mišel Sapen

Od na­šeg do­pi­sni­ka

Atina – Pa­riz po­dr­ža­va na­po­re Ati­ne da se iz­bo­ri s du­žnič­kom kri­zom, da ula­že u ob­na­vlja­nje pri­vre­de, da se da­lje raz­vi­ja jer je to po­treb­no i Grč­koj i Evro­pi... Grč­ka mo­ra da osta­ne u evro­zo­ni, gde joj je me­sto i u tom okvi­ru će se re­ša­va­ti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i svi pro­ble­mi ubu­du­će, oda­tle će do­la­zi­ti i in­ve­sti­ci­je, za­klju­čak je po­sle raz­go­vo­ra mi­ni­sta­ra fi­nan­si­ja Fran­cu­ske i Grč­ke u Pa­ri­zu.

Mi­ni­star Mi­šel Sa­pen pod­vu­kao je da će fran­cu­ska stra­na uvek bi­ti tu da po­dr­ži oprav­da­ne te­žnje grč­kog na­ro­da, da za­jed­nič­ki tra­ga za pri­hva­tlji­vim re­še­nji­ma ko­ja će se usko­ro na­ći na pre­go­va­rač­kom sto­lu.

„Mo­že­mo da raz­go­va­ra­mo, mo­že­mo da pro­du­ži­mo ro­ko­ve za ot­pla­tu du­ga, da sma­nji­mo ka­ma­te, mo­že­mo da na­la­zi­mo dru­ga re­še­nja ali dug ne mo­že­mo da ot­pi­še­mo”, iz­ja­vio je mi­ni­star Sa­pen i pod­vu­kao da Ati­na mo­ra da zna da je Pa­riz spre­man da po­nu­di kon­ce­si­ju za njen dug ka­ko bi no­voj vla­di po­mo­gao da sta­ne na no­ge i ob­no­vi pri­vre­du.

Mi­ni­star Ja­nis Va­ru­fa­kis po­no­vio je da Grč­ka ne na­me­ra­va da jed­no­stra­no pre­ki­da od­no­se sa evrop­skim part­ne­ri­ma ali da će ova vla­da jed­nom za­u­vek pre­ki­nu­ti s po­li­ti­kom šted­nje i pro­ce­si­ma ko­ji bi uni­šti­li sva­kog u Evro­pi.

„U ime vla­de u Ati­ni ovla­šćen sam da ka­žem da će ovaj ka­bi­net mi­ni­sta­ra uči­ni­ti sve da re­for­mi­še Grč­ku kao deo Evro­pe ko­ja se, ta­ko­đe – me­nja”, pod­vu­kao je Va­ru­fa­kis.

Svo­ju evrop­sku tur­ne­ju su­tra na­sta­vlja po­se­tom Lon­do­nu, a za­tim Ri­mu.

----------------------------------------------------------------

Atina izabrala banku „La­zard” za savetnika

Ati­na – Grč­ko mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja oda­bra­lo je fran­cu­sko-ame­rič­ku ban­ku „La­zard” za sa­vet­ni­ka u re­struk­tur­i­ra­nju jav­nog du­ga ze­mlje. Ma­tje Pi­gas, pred­sed­nik Ban­ke La­zard  ko­ja je ina­če bi­la sa­vet­nik grč­ke vla­de za re­struk­tur­i­ra­nje du­ga 2012. go­di­ne pre­po­ru­čio je da se ot­pi­še po­lo­vi­na jav­nog du­ga Grč­ke u vla­sni­štvu in­sti­tu­ci­o­nal­nih po­ve­ri­la­ca.

„To re­struk­tu­i­ra­nje je ap­so­lut­no oba­ve­zno. Ne sa­mo što je oba­ve­zno, već je i mo­gu­će”, re­kao je Pi­gas kra­jem pro­šle sed­mi­ce uz oce­nu da je „Grč­ka la­bo­ra­to­ri­ja ono­ga što Evro­pa mo­že da bu­de su­tra”.

Ja­smi­na Pa­vlo­vić-Sta­me­nić

objavljeno: 02.02.2015.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

NA­TO spre­ma od­go­vor Ru­si­ji

Izvor: Politika, 03.Feb.2015, 09:19

Od iz­bi­ja­nja  ukra­jin­ske kri­ze Evro­pa je po­no­vo su­o­če­na sa oru­ža­nim su­ko­bom u svom dvo­ri­štu. Na fron­tu u is­toč­noj Ukra­ji­ni ve­li­ke bit­ke su, do­du­še, pre­ki­nu­te ali do­go­vo­re­no pri­mir­je se ne po­štu­je. Sva­ko­dnev­no sti­žu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.