Flotila protiv predloga Grčke

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flotila protiv predloga Grčke

Tel Aviv/Atina -- Organizatori flotile koja želi da probije izraelsku blokadu Gaze su skeptični prema predlogu Grčke da ona dostavi humanitarnu pomoć Palestincima.

Aktivisti su rekli da to ne bi predstavljalo probijanje blokade, preneli su izraelski mediji.

Nakon što je Grčka tokom vikenda zabranila flotili da isplovi iz njenih luka i uhapsila jednog od kapetana, premijer Jorgos Papandreu je sugerisao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će grčka vlada umesto toga prebaciti pomoć Palestincima u saradnji sa UN.

"Mi želimo da probijemo opsadu i cilj flotile nije da se proširi humanitarna pomoć za Gazu", rekla je Eva Jasievic iz pokreta Slobodna Gaza, koja organizuje pomoć.

Organizatori su takođe rekli da nisu odustali od planova da probiju blokadu i najavili i druge akcije ove nedelje.

Simpatizeri su organizovali nekoliko malih protesta u Atini, uključujući i demonstracije ispred američke ambasade i Ministarstva za javni red.

Izraelski mediji navode da stotine propalestinskih aktivista iz celog sveta planira da doputuje u petak na izraelski međunarodni aerodrom i da protestuje protiv blokade i politike Izraela uopšte.

Demonstracijama na aerodromu omeli bi se letovi, prenose izraelski mediji i dodaju da je bezbednost na aerodromima već pojačana.

U saopštenju, grupa aktivista je najavila da će doći do Gaze preko Izraela.

Oni su upozoreni da će se suočiti sa ispitivanjem po dolasku na izraelski međunarodni aerodrom jer su javno ispoljili simpatije prema Palestincima i da će im možda biti onemogućen ulaz u Gazu iz Izraela.

Izrael je uveo blokadu pojasa Gaze sredinom 2007. godine u nastojanju da spreči krijumčarenje oružja za Hamas, koji vlada tom teritorijom.

Izraelski zvaničnici su flotilu označili provokacijom.

Pre nešto više od godinu dana ubijeno je devet Turaka, propalestinskih aktivista, kada su izraelski mornarički komandosi upali na sličan konvoj sa tovarima pomoći za pojas Gaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.