Fabris: Dogovor Grčke i kreditora svima koristan

Izvor: Blic, 13.Jul.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabris: Dogovor Grčke i kreditora svima koristan

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nikola Fabris ocenio je danas da dogovor Grčke sa kreditorima ide u prilog svima, jer je grčka kriza uticala na tržišta kapitala, strane investicije u evrozonu, kao i na kretanje kursa.

- Očigledno je da je dogovor išao u prilog svima i Grčkoj koja je u prethodnih par nedelja prošla kroz pravi ekonomski kolaps, a sa druge strane i ostatku evrozone i EU, budući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grčka kriza uticala i na tržišta kapitala, na strane investicije u evrozonu, kao i na kretanje kursa - rekao je Fabris u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, nije ni bilo dileme da li će Grčka postići dogovor s kreditorima, jer bi se u suprotnom recesija produbila kako u Grčkoj tako i u zoni evra.

Ako bi Grčka bankrotirala, naveo je on, vrlo je verovatno da bi i zaduživanje za ostale ugrožene zemlje evrozone poput Italije, Španije, Portugala koštalo preskupo i dovelo u pitanje održivost njihovog duga.

Fabris je ukazao da je očigledno da su ustupci bili potrebni sa obe strane, ali je više ustupaka ipak dala strana u težoj situaciji - Grčka.

- Naravno, na bazi terenutno šturo dostupnih informacija o tome šta konkretan dogovor podrazumeva, može se zaključiti da će pomenuti paket mera sačuvati stabilnost bankarskog sistema Grčke. Međutim, pitanje je da li će ta sredstva omogućiti Grčkoj uredno servisiranje dugova u narednom periodu ili će biti ponovo potreban neki novi paket pomoći - naveo je Fabris.

Prema navodima stranih medija, evropski kreditori, takozvana Trojka (EK, ECB, MMF) odobrila je Grčkoj novi trogodišnji paket pomoći koji predviđa odobravanje 86 milijardi evra.

Kako prenose mediji, koplja su se najviše lomila oko zahteva Nemačke da fond sastavljen od grčke imovine u iznosu od 50 milijardi evra bude lociran u Luksemburgu, dok je Grcka nudila da to bude 17 milijardi evra.

Odlučeno je da se formira novi fond u iznosu koji je tražila Nemačka, i učinjen je ustupak premijeru Aleksisu Ciprasu da ipak bude lociran u Grčkoj, a polovina od tog novca trebalo bi da bude korišćena za dokapitalizaciju grckih banaka.

Ustupak za EU je da Međunarodni monetarni fond nadgleda sprovodenje novog paketa pomoći.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.