Evropske akcije živnule

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske akcije živnule

Evropske akcije su danas blago poskupele, nakon prethodnog rasta glavnih indikatora na njujorškom Volstritu i uprkos produženoj zabrinutosti investitora oko finansijske pomoći koju bi Grčka trebalo da primi od ostalih članica Evropske unije.

Teret dužničke krize u Grčkoj je i dalje opasan "teg" koji vuče evro ka minusu prema dolaru i većini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << drugih jakih valuta, navodi se u agencijskim izveštajima sa vodeće evropske devizne berze u Londonu.

U prepodnevnoj trgovini Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - je ojačao bezmalo 47 poena, ili 0,8 odsto, dok su reginalni pokazatelji kretanja cena deonica u Nemačkoj i Francuskoj napredovali za 0,6 i 0,7 procenata.

Terminske cene akcija na Volstritu su danas takodje u usponu, dok je na azijskim efektnim berzama jutros, tokom završne trgovine, situacija bila raznolika, jer su neki indeksi ojačali, a drugi oslabili u odnosu na prethodni dan.

Agencija Blumberg ističe da je jučerašnji skok sva tri indeksa na Volstritu - Dau Džonsa, Standard & Pursa i Nazdaka - usledio nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio plan zdravstvene reforme koji je ranije predložila administracija predsednika SAD Baraka Obame.

Usvajanje Obaminog plana zdravstvene reforme, čija je suština da svi Amerikanci dobiju medicinsku zaštitu, smanjilo je neizvesnost oko budućeg poslovanja farmaceutskih kompanija, a takodje i firmi iz oblasti medicinske zaštite u SAD, što se pozitivno odrazilo i na cene akcija.

Današnje kretanje cena akcija na azijskom tržištu je bilo neujednačeno, jer su glavni indeksi deonica u Hongkongu i Južnoj Koreji bili u blagom porastu, dok je kompozitni pokazatelj na najvećoj kineskoj efektnoj berzi u Šangaju opao u odnosu na protekli dan, izvestila je japanska agencija Kjodo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.