Evropske akcije u plusu

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske akcije u plusu

Cene akcija nastavile su i danas da rastu, a evro se održao iznad kursa od 1,45 dolara.

Investitori veruju u oporavak svetske privrede, nakon što je Grčka izbegla bankrot, a kineska ekonomija i dalje pokazuje sposobnost za snažnu ekspanziju.

Vodeći kineski indeks akcija, na berzi u Šangaju, vredeo je najviše u minulih šest sedmica, posle izveštaja o umerenom rastu fabričke proizvodnje u Kini tokom juna.

Investitor jači od države
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Analitičari na koje se poziva agencija Rojteres smatraju da ne treba očekivati preterano hlađenje konjukture u toj zemlji, uprkos umerenom rastu fabričke proizvodnje u Kini tokom prošlog meseca i oštrijoj monetarnoj politici koju sprovode centralne vlasti u Pekingu.

Situacija oko dužničke krize u zoni evra, prvenstveno u Grčkoj, se dosta smirila, nakon što su ovog vikenda ministri finansija 17 članica Evropske unije odobrili novu tranšu zajma Atini od 12 milijardi evra i saglasili se da drugi paket pomoći prezaduženoj članici "evrolenda" konačno utvrde do sredine septembra.

Globalni indeks akcija - MSCI - uvećan je 0,3 odsto, dok je tokom cele minule poslovne sedmice napredovao oko pet procenata, što je bio najveći nedeljni rast tog indikatora od jula protekle godine.

Evropske akcije su, takođe, blago poskupele u ranoj trgovini, dok su cene deonica u brzo rastućim ekonomijama "odskočile" za jedan procenat, u odnosu na nivo zabeležen na samom kraju prošle sedmice.

Američko tržište danas neće raditi, zbog nacionalnog praznika SAD, eksperti kompanije Market voč ne predviđaju da će tokom ove sedmice na njujorškom Volstritu biti većih promena.

Evro trenutno vredi, na indikativnoj berzi u Londonu, 1,4529 dolara, dok se američka valuta istovremeno razmenjuje po kursu od 80,59 jena, 0,8484 švajcarska franka i 1,6124 za funtu sterlinga. Reč je o kursevima koji su, sa malim odstupanjima, zabeleženi i na samom kraju prošlonedeljnog poslovanja.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Svetske berze: Akcije u plusu, evro iznad 1,45 dolara

Izvor: Economy.rs, 04.Jul.2011

Cene akcija nastavile su i danas da rastu, a evro se odražao iznad kursa od 1,45 dolara, jer investitori veruju u oporavak svetske privrede, nakon što je Grčka izbegla bankrot, a kineska ekonomija i dalje pokazuje sposobnost za snažnu ekspanziju.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.