Evropa nije gospodar Grčke

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2015, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa nije gospodar Grčke

Dve nedelje pre parlamentarnih izbora u Grčkoj, današnji grčki premijer Aleksis Cipras se obratio otvorenim pismom nemačkoj javnosti. Međutim, vodeći nemački mediji su njegovo pismo gotovo u potpunosti. U njemu Cipras moli nemačke građane da tekst pročitaju bez predrasuda, koje su u vremenu ekonomske krize "loši savetnici koji kuju netolerantnost, nacionalizam, dekadentnost i čak i nasilje".

Namera mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bila, kako piše, da iznese drugačije viđenje onoga što se u njegovoj zemlji odigralo od 2010. do danas, i da objasni ciljeve njegove partije Siriza.

- Od 2010. godine grčka država nije u mogućnosti da vrati dugove. Na nesreću, evropska strana je odlučila da problem reši uz pomoć kredita koji su najveći u ljudskoj istoriji i da uz striktno sprovođenje strukturno-političkog programa postane gospodar. I to uprkos tome što je sa matematičkom sigurnošću bilo jasno da će posledice biti smanjenje nacionalnog dohotka, iz kojeg je finansirana otplata starih i novih kredit - piše Cipras u otvorenom pismu.

On dalje objašnjava da je njegova partija odbila da prihvati kreditnu pomoć, ne zato što Nemačka i drugi partneri nisu stavili dovoljno novca na raspolaganje, nego zato što su smatrali da će morati da vrate mnogo veće sume nego što je realno i opravdano.

- To je novac koji je grčki narod bacio u bure dugova bez dna - naglašava Cipras.

Manje od godinu dana je bilo potrebno da se njihova predviđanja pokažu kao opravdana. Kombinacija od novih enormnih kredita i masivnih restrikcija ne samo da nije obuzdala dužničku krizu, nego je preko toga teško pogodila slabosti našeg društva.

- Savesni radnici su ostali bez posla, krova nad glavom i bez dostojanstva. Masovni gubici su hiljade preduzeća oterali u propast. U vremenima deficita nade i perspektive nije bilo potrebno dugo da se izlegne zmijsko jaje fašizma i da počnu da patroliraju neonacisti kako bi posejali mržnju i nasilje - zaključio je Cipras.

Pisao je Cipras pre izbora, oglasio se i posle izbora, ali je naišao samo na hladan tuš kancelarke Angele Merkel. Ona je u subotu odbacila izglede za otpis duga Atini.

- Bilo je već dovoljno oproštaja duga privatnih kreditora, banke su već smanjile milijarde od grčkog duga - rekla je Merkelova u intervjuu listu "Hamburger Abendblat".

- Evropa će nastaviti da pokazuje solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim zemljama teško pogođenim krizom ako te zemlje sprovode reforme i mere smanjenja troškova - rekla je Merkel.

Grčki premijer Aleksis Cipras posetiće Italiju i Francusku u utorak i sredu , ali nema neposredne planove da poseti Nemačku.

Obraćajući se nemačkim građanima, Cipras je rekao da cilj njegove partije nije uzimanje dodatnih kredita, nego stabilizacija zemlje i dostizanje uravnoteženog državnog budžeta.

 - Imamo posla sa sramnim ulepšavanjem statistike koja navodno potvrđuje uspeh politike Trojke u Grčkoj i Evropljane, koji konačno imaju pravo da saznaju istinu, ponovo pokušava da prevede žedne preko vode - upozorio je Cipras.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.