Evropa čeka recesiju

Izvor: RTS, 24.Feb.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa čeka recesiju

Ekonomija evrozone zapašće ove godine u blagu recesiju. Procene su da čak ni Nemačka i Francuska neće moći da dostignu očekivani privredni rast. Istovremeno, grčki parlament je usvojio ključni predlog zakona u vezi sa drugim paketom pomoći koji su Grčkoj odobrili partneri iz evrozone.

Nova ocena Evropske komisije je niža od prognozirane u novembru, jer se očekuje slabljenje ekonomija Belgije, Španije, Italije, Kipra, Holandije i Slovenije, a ne samo Grčke i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Portugalije.

Komesar EU za monetarna i ekonomska pitanja Oli Ren kaže da očekuje da bruto domaći proizvod celokupne Evropske unije ostane nepromenjen ove godine, ali da će evrozona ući u blagu recesiju.

"Gore je nego što smo mislili u novembru, ali postoje i znaci stabilizacije. Preduzete mere štednje daju rezultate", ističe Ren.

Najveće slabljenje u evrozoni Komisija predviđa za Grčku, čak 4,4 odsto, što bi za tu zemlju značilo petu uzastopnu godinu recesije.

Parlament u Atini usvojio je predlog zakona o zameni državnih obveznica u posedu privatnih ulagača, što je ključni deo drugog paketa pomoći koji su toj zemlji u utorak odobrili partneri iz evrozone.

Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos napomenuo je da je zakonom koji je izglasan omogućeno da zemlja konačno uđe u fazu izlaska iz krize.

"Ali za uspeh su nam potrebni upornost i rad, rad i rad. Samo ćemo produktivnošću moći da vratimo ponos", dodao je Venizelos.

Opozicija zamera vladi da se, prihvatajući evropske mere štednje, odrekla nacionalnog suvereniteta. 

Vođa koalicija levice Dimitris Papadimulis objašnjava da paket pomoći zapravo prikriva zamku.

"Svi znamo šta se dešava kad miš ugleda sir, ne shvatajući da je u mišolovki. A mišolovka su decenije i decenije štednje, i više direktne kontrole nad Grčkom", ocenjuje Papadimulis.

Stroge mere štednje su glavni stub strategije evrozone protiv dužničke krize.

Ipak, stručnjaci smatraju da one kratkoročno utiču na ekonomiju, zbog čega očekuju da ove godine, usled agresivnih vladinih mera za smanjenje duga, u recesiju potonu Španija i Italija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.