Izvor: S media, 01.Feb.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro samit (ni)je opravdao očekivanja

Konkretan rezultat samita je to što je 25 od 27 zemalja Unije, sve sem Velike Britanije i Češke, potpisalo sporazum o strožijoj fiskalnoj uniji.

Ipak, dugoročno opet se samo kupilo vreme i važniji problemi ostavljeni za neke naredne skupove. Još uvek nije stavljena tačka na pitanje reprograma grčkog duga, a i Portugal se sve češće spominje kao sledeći veliki problem kako kamate njegovih obveznica bivaju sve veće.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Grčka se (ne)odriče fiskalnog suvereniteta

Česi ne daju krunu

Ko sve deli iračku naftu

Tako je američki dolar uglavnom ojačao u odnosu na većinu ostalih valuta, kako zbog slabijih američkih ekonomskih podataka objavljenih juče tako i zboge brige oko krize u Evrozoni. Cene nekretnina u Americi su u novembru pale više od prognoze. Indeks vrednosti imovine u 20 gradova je pao za 3,7 odsto na godišnjem nivou, dok su analitičari očekivali pad za 3,3 odsto.

Iz današnjeg ekonomskog kalendara važne vesti za CHF, GBP, USD su:

09:15, CHF, Retail Sales: Maloprodaja je jedan od najvažnijih pokazatelja potrošnje i snage jedne ekonomije. U decembru ovaj pokazatelj je iznosio 1,8%, i to je bila prva pozitivna vrednost još od septembra 2011. Sada se očekuje rast od 1,6%.

09:30, GBP, Manufacturing PMI: Menadžeri nabavke su prošlog meseca ocenili ovaj indeks na 49,6, kritičan nivo ispod 50. Sada su predviđanja nešto optimističnija i iznose 50,1.

14:15, USD, ADP Non-Farm Employment Change: Privatni poslodavci su prošlog decembra dodali 325K novih radnih mesta. Broj je bio mnogo viši od 176K koliko se tada očekivalo. Sada se očekuje rast od 193K.

16:00, USD, ISM Manufacturing PMI: Američki proizvodni PMI je u decembru ponovo porastao na 53,9, nakon ostvarenih 52,7 u novembru, što je bilo više i od očekivanja. Kontinuirani rast ukazuje na rast proizvodnje, što je dobro za američku ekonomiju. Sada se očekuje dalji rast od 54,6.

(fti.rs foto:Guliver/Thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.