Duhovne svečanosti u manastiru Mileševi

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duhovne svečanosti u manastiru Mileševi

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej osveštaće zvono u manastiru Mileševo, najveće manastirsko zvono u Srbiji, teško devet tona, koje je darovao direktor UGMK kompanije iz Rusije Andrej Kozicin, povodom osam vekova postojanja manastira.

Osveštavanje zvona u Mileševu patrijarh će obaviti 7. oktobra, povodom praznika Svetog kralja Vladislava, ktitorske slave manastira i slave Radija Eparhije mileševske.

Duhovne svečanosti svojim prisustvom uveličaće i veći broj arhijereja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srpske, Ruske i Grčke pravoslavne crkve.

Tokom boravka u Eparhiji mileševskoj, Irinej će 6. oktobra posetiti hram u Kratovu (opština Priboj), manastir Svetog Nikole u Pribojskoj Banji (početak 14. veka) i hram Vaskrsenja Hristovog u Priboju, gde će biti služena doksologija. On će, takođe, posetiti i Fabriku automobila u Priboju, , saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

. U petak, 7. oktobra, patrijarh Irinej služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Mileševi uz sasluženje više arhijereja. Na Liturgiji će pojati hor Sveti knez Lazar iz Priboja i dečji hor Sveti kralj Vladislav iz Prijepolja, posle čega će Irinej osveštati zvono koje je darivano povodom obeležavanja osam vekova postojanja manastira.

O istoriji Mileševe i vezama srpskog i ruskog naroda govoriće prof. dr Slavenko Terzić, a očekuje se da će svečanosti prisustvovati ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

Po završetku bogosluženja uslediće narodno veselje u porti manastira, a narednog dana patrijarh srpski će posetiti Sjenicu, gde će u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služiti svetu arhijerejsku Liturgiju.

Eparhija mileševska poziva blagočestivi narod Raške oblasti da u što većem broju uzme učešća u ovim duhovnim svečanostima i dostojno svojih predaka dočeka prvojerarha SOC i visoke goste iz sestrinskih crkava Rusije i Grčke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.