Dok se grčka vlada bori, tržišta zahvaćena neraspoloženjem oko neizvršenja obaveza

Izvor: Southeast European Times, 20.Jun.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok se grčka vlada bori, tržišta zahvaćena neraspoloženjem oko neizvršenja obaveza

Evrozona kaže da Grčka mora da usvoji mere štednje pre finansijskog spasa, kojim bi izbegla neizvršenje dužničkih obaveza.

20/06/2011

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 20.6.2011.

Ministri finansija evrozone nisu se u ponedeljak (20. juna) obavezali na kritičnu tranšu od 12 milijardi evra iz paketa spašavanja grčke ekonomije, u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra, obećavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << umesto toga da će čekati da zemlja usvoji paket štednje i povećanje poreza pre nego što odobri isplatu kredita.

„Ne možemo da uđemo u angažman ne znajući da li grčki parlament ... odobrava obaveze koje je preuzela Grčka“, rekao je predsednik 17-člane ministarske grupe, premijer Luksemburga Žan-Klod Junker.

BBC izveštava da su berze i evro pali u ponedeljak zbog nepostojanja rešenja.

Odluka je vrhunac turbulentne nedelje u kojoj je oslabljeni grčki premijer Jorgos Papandreu izvršio rekonstrukciju vlade u petak (17. juna), u sred propalog pokušaja da se postigne sporazum o podeli vlasti sa opozicijom desnog centra i intenzivirane međunarodne uznemirenosti oko neisplaćivanja suverenog duga Grčke.

U međuvremenu, Papandreu je saopštio da na jesen namerava da održi referendum o reformi ustava i političkog sistema.

Odugovlačenje Papandreuove socijalističke vlade da ubedi grčko društvo da su najnovije mere štednje, povećanje poreza, ubrzane reforme i privatizacije imperativ da bi se izbegao stečaj, pogoršalo je tmurne prognoze o ekonomiji u evrozoni i šire.

Komesar EU za monetarna pitanja Oli Ren pokušao je da umiri situaciju rekavši da će EU i MMF, bez obzira na to, osloboditi predstojeću tranšu u vrednosti 12 milijardi evra početkom jula.

Ono što je još važnije, pomirljiva Angela Merkel odstupila je prošlog petka od insistiranja Nemačke da vlasnici obveznica u privatnom sektoru dele značajan deo tereta drugog dela pomoći za Grčku.

U petak je u komentaru na naslovnoj strani uglednog atinskog finansijskog dnevnika Naftemporiki -- uz aludiranje na sedeće proteste „Indignados”, koje su inspirisali Španci, na glavnom trgu u Atini -- izraženo slično mišljenje.

„Treća helenska demokratija je mrtva ... šta god da je činilo njenu suštinu leži kao nepokopani leš na trgu Sintagma. Karakteristična igra 'Indignadosa' tvrdoglavo odbija njegovo sahranjivanje u ime odbrane stečenih prava iz 'starih dobrih dana prosperiteta zasnovanog na kreditu'... Ipak, smrad tog leša kvari sadašnjost zemlje i preti da uzrokuje nepovratnu štetu nacionalnom telu.“

Tvrdi se da taj svakodnevni fenomen „snage naroda“ slabi podršku vladinom paketu štednje.

Otvoreni izdavač neoliberalne slobodne štampe Jorgos Kircos jednako je oštar. „Neuspeh da se ponovo ispregovara Memorandum ne isključuje, nego nalaže poboljšanje njegovog sadržaja, zamenom specifičnih ekonomskih mera drugim merama jednake fiskalne vrednosti. Uprkos očiglednim poteškoćama, mi smo obavezni da delujemo na osnovu evropskog sistema, tako da ne budemo suočeni sa balkanizacijom svoje ekonomije i političkog života“, rekao je Kircos.

Da bi se izbegla takva mogućnost, Papandreu je saopštio svoju nameru da nova vlada položi zakletvu prošle srede, nekoliko sati nakon što je, kako se izveštava, rekao lideru konzervativne opozicione Nove demokratije Antonisu Samarasu da je spreman da se povuče u sklopu mogućeg „konsenzusa“ ili vlade svih stranaka. Potvrda te izjave od strane portparola vlade izazvala je uzbuđenost u lokalnim medijima, što je navelo Papandreua da odbaci takvu mogućnost na nacionalnoj televiziji.

Glasanje o poverenju zakazano je za 21. jun, a vlada je svesna da se suočava sa padom ako ne dobije podršku za mere štednje.

Odlukom ministara evrozone na grčku vladu se vrši dodatan pritisak da usvoji smanjenje troškova i povećanje poreza u ukupnom iznosu 28 milijardi evra, o čemu je u maju postignut dogovor sa međunarodnim kreditorima.

Jedino što se može istaći u vezi sa rekonstrukcijom u petak je zamena ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua ministrom odbrane Evangelosom Venizelosom, koji je ranije bio Papandreuov unutarstranački rival.

Papakonstantinu je glasan kritičar čestih smanjenja rejtinga od strane Mudisa i Standard end Pursa.

Čak i ako Grčka dobije 12 milijardi evra za sprečavanje neizvršenja finansijskih obaveza sredinom jula, ministri finansija evrozone priznali su da će Atini biti potrebna nova pomoć da osigura da zemlja početkom sledeće godine ne dođe u situaciju da ne može da ispunjava dužničke obaveze.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.