Dogovor u Grčkoj poskupeo naftu

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor u Grčkoj poskupeo naftu

Njujork/London -- Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupela na blizu 95 dolara za barel.

Tržište je reagovalo nakon što su grčka vlast i opozicija dogovorili osnivanje koalicione vlade koja će verovatno odobriti paket pomoći Evropske unije.

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 33 centa na 94,59 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 1,01 dolar na 112,98 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Grčki premijer Jorgos Papandreu i glavni opozicioni lider Antonis Samaras su sinoć postigli dogovor o osnivanju prelazne vlade koja će obezbediti usvajanje paketa pomoći Evropske unije, čime je okončana turbulentna nedelja tokom koje je Grčkoj pretio bankot i izlazak iz evrozone.

Premijer Papandreu je takođe pristao da odstupi na polovini svog četverogodišnjeg mandata. Gotovo je sigurno da će prelazna vlada formirana uz podršku obe najveće stranke u Grčkoj usvojiti u parlamentu evropski paket pomoći, što će toj zemlji obezbediti dodatnih 130 milijardi evra zajmova.

Najvažnija energetska sirovina je do danas poskupela za 25 odsto sa nivoa od oko 75 dolara za barel od 4. oktobra, zahvaljujuci optimizmu da će Evropa biti u stanju da makar privremeno ubuzda svoju dužničku krizu. Neki analitičari, međutim, navode da je kriza već sad ugrozila privredni rast.

"Čak i da je u Grčkoj postignuto razumno privremeno rešenje, dužnički problemi Italije će i dalje predstavljati prepreku za održiv rast evropske privrede", navodi se u izveštaju konsultantske firme "Riterbuš end asosijets".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.