Diplomatija: Papandreu kaže da region treba da gleda u budućnost

Izvor: Southeast European Times, 05.Jan.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatija: Papandreu kaže da region treba da gleda u budućnost

Tokom posete Beogradu grčki premijer ponovio je uslove za članstvo u EU i pozvao zemlje zapadnog Balkana da ostave sukobe iza sebe. Takođe ove nedelje: makedonski premijer Nikola Gruevski boravio u poseti Tel Avivu kako bi promovisao poslovne mogućnosti.

05/01/2010

Grčki premijer Jorgos Papandreu doputovao je u ponedeljak (4. januara) >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Beograd da bi prisustvovao ambasadorskoj konferenciji koju je organizovalo ministarstvo inostranih poslova Srbije. On se takođe sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Borisom Tadićem i ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem. Govoreći na konferenciji, Papandreu je pozvao zemlje zapadnog Balkana da ostave sukobe iza sebe. On je ukazao da uslovi za članstvo u EU uključuju poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kao i napore u borbi protiv ilegalne imigracije, organizovanog kriminala i korupcije.

***

Makedonski premijer Nikola Gruevski boravio je u ponedeljak (4. januara) u Tel Avivu da bi promovisao ekonomske mogućnosti u svojoj zemlji. Govoreći na poslovnom forumu, on je istakao da je Makedonija potpisala tri multilateralna sporazuma o slobodnoj trgovini i stvorila povoljne uslove za strane investitore u zonama tehnološko-industrijskog razvoja. Potpredsednik vlade i ministar za ekonomske poslove Vladimir Peševski i direktor Agencije za strana ulaganja Viktor Mizo takođe su se obratili učesnicima foruma.

***

Predsednici zemalja regiona neće se sastati na Kosovu 8. januara kao što je bilo prvobitno planirano, izvestio je u utorak (5. januara) Info Pres, navodeći da je samit odložen do februara ili početka marta. Učešće na sastanku već su bili potvrdili predsednik Albanije Bamir Topi, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Iz kancelarije predsednika Fatmira Sejdiua potvrđeno je da je jedini predsednik koji će posetiti Kosovo ove nedelje odlazeći hrvatski predsednik Stipe Mesić.

***

Saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz sastao se u nedelju (3. januara) sa turskim ministrom inostranih poslova Ahmetom Davutogluom. Razgovori su bili usmereni na bilateralne veze i situaciju na Bliskom istoku. Davutoglu se u subotu sastao sa kolegom Saudom Al Fajsalom kako bi razmotrili niz pitanja, uključujući saradnju u politici, ekonomiji, trgovini, kulturi i diplomatiji.

***

Hrvatski predsednik Stipe Mesić primio je u utorak (29. decembra) akreditive prvog kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Valdeta Sadikua. Taj diplomata se zahvalio Hrvatskoj na podršci. Zagreb je priznao nezavisnost Kosova u martu 2008. i uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom u junu iste godine.

***

Novoizabrani kosovski ambasador u Sloveniji Anton Beriša sastao se u utorak (5. januara) sa predsednikom Danilom Turkom u Ljubljani. Slovenija je priznala Kosovo 2008. godine.

Razni izvori -- 30/12/09-05/01/10

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.