Dijalogom do rešenja

Izvor: RTS, 26.Nov.2010, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalogom do rešenja

Komplikovani bezbednosni problemi regiona mogu biti rešeni samo kroz dijalog, izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić u Solunu. Grčka će predložiti da se 2014. održi samit zemalja Zapadnog Balkana i EU, sa ciljem da se dogovori datum prijema susednih zemalja sa Balkana u EU, posebno Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Solunu, na 23. sastanku Saveta ministara inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da izuzetno komplikovani bezbednosni problemi regiona mogu biti uspešno rešeni, samo kroz dijalog.

"Svi shvatamo da naš deo sveta još sadrži jedan broj mogućih žarišta", istakao je Jeremić u obraćanju učesnicima sastanka BSEC.

"Bezbednosna struktura regiona se još izgrađuje", ocenio je Jeremić i napomenuo da je nekoliko zemalja u regionu, među kojima i Srbija, suočeno sa zamrznutim sukobima i secesionizmom.

"Izuzetno je značajno da nastavimo da radimo zajedno u okviru ove organizacije, da bi se unapredila atmosfera poverenja među zemljama članicama BSEC", poručio je Jeremić.

"Grčka će predložiti da 2014. godine u Solunu bude održan samit zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, na kojem bismo dali konačnu incijativu i dinamiku za prihvatanje svih naših balkanskih suseda u EU", izjavio je ministar inostranih poslova Grčke Dimitris Drucas.

"Naš cilj je da se na tom samitu dogovorimo o datumu za prijem naših susednih zemalja sa Balkana u EU, a naročito Srbije", izjavio je Drucas.

Ministar Jeremić je rekao da Srbija snažno podržava inicijativu Grčke da na tom samitu bude stavljena poslednja tačka na proces evropskih integracija Zapadnog Balkana i konačno formalizovan konkretan datum pristupanja zemalja regiona Uniji.

U okviru sastanka Saveta ministara Organizacije ekonomske saradnje regiona Crnog mora Jeremić je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Bakonskim.

Bakonski je potvrdio podršku Rumunije evropskoj perspektivi Srbije, a naglašena je i potreba održivih akcija Srbije posle dobijanja upitnika Evropske komisije u vezi sa zahtevom Beograda za status kandidata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.