Dani sukoba na protestima: Premijer predlaže reformu policije

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 16:31

Dani sukoba na protestima: Premijer predlaže reformu policije

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je danas reformu u sektoru policije nakon optužbi za prekomernu upotrebu sile tokom suzbijanja protesta.

Agencija Rojters navodi da je lider levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras optužio Micotakisa da želi policijsku državu i da pokušava da skrene pažnju sa očiglednog neuspeha da se izbori sa pandemijom, dok su mnoga područja Grčke još uvek zaključana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ujutro tučete mlade na univerzitetima, a uveče u parkovima. Imate drskosti da tvrdite da su protesti razlog za ovakav tok pandemije", rekao je Cipras, navodi agencija.

Rojters prenosi da je kao odgovor na ovo Micotakis osudio premlaćivanje i optužio Sirizu za podsticanje protesta i predložio je da policajci nose kamere na uniformama, kao i poboljšanje obuke i psiho testove za nove policijske regrute.

Naime, građani Grčke su tokom prethodnih dana izašli na proteste protiv vladine politike. Tokom protesta dolazilo je do sukoba policije i demonstranata.

Najmanje trojica policajaca su povređena, jedan od njih teško, tokom sukoba koji su izbili na protestima u Atini u utorak uveče, a agencija navodi da je oko 5.000 ljudi izašlo na ulice zbog snimka koji navodno prikazuje kako policajci tuku neimenovanog muškarca u okrugu Nea Smirna, dok je policija saopštila da je tada reagovala zbog nepoštovanja restriktivnih mera protiv koronavirusa.

Protesti su održani i u Solunu gde je takođe bilo sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.