Dan D raspolućenih Grka

Izvor: Politika, 04.Jul.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan D raspolućenih Grka

Od našeg specijalnog izveštača



Uranopolis, Grčka – Dok su milioni Grka suočeni sa neizvesnošću, poslednji dani finansijskog trilera su Sakisu Pancarcisu ukinuli svaku dilemu. Čim se završi sezona, on se iz ovog pitoresknog gradića u podnožju Svete gore vraća u Nemačku, koju je napustio pre osam godina. „Svaki drugi mladi čovek nema posao. Šta da čekam”, priznaje 29-godišnji kelner >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa pomešanim osećanjima gorčine, besa i razočaranja prema levičarima, koji su u januaru preuzeli vlast, obećavajući Grcima da će ih rasteretiti pritiska međunarodnih kreditora, koji novac za spas od dužničke krize uslovljavaju teškim reformama i stezanjem kaiša. „Nisam očekivao da doživim ovu sramotu”, dodaje Sakis, podrazumevajući da je Grčka postala prva razvijena ekonomija koja nije uspela da otplati ratu duga Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi evra i tako dospela u društvo sa Sudanom i Zimbabveom.

Kada su u utorak u ponoć Grčkoj presečene sve finansijske žile kucavice, zemlja koja je u dva spasilačka paketa od Evropske unije i MMF-a u poslednjih pet godina primila 240 milijardi evra dovela je u pitanje sopstveni opstanak unutar zone evra.

Grci malo-malo pa trče pred televizore da ne propuste obraćanje naciji premijera Aleksisa Ciprasa, koji jednog dana deluje pomirljivo, nudeći evropskim partnerima uveravanja da će prihvatiti većinu zahteva poverilaca, da bi narednog dana populističkom ratobornošću pozivao sunarodnike da na referendumu kažu „ne” ponudi kreditora, koju tumači kao „uvredu za čitav narod”.

„Juče sam dobavljačima isplatio 5.000 evra u gotovini, ali ako ovako potraje, ne znam šta će biti”, kaže povodom najnovije serije manevra radikalne levičarske vlade Nikos Papadopulos, vlasnik ovdašnjeg hotela, nagoveštavajući da će možda morati da otpusti neke radnike.

Sve se ređe koriste kartice i uglavnom se kupuje gotovinom, ali nje je sve manje. Mnogi penzioneri ni nemaju kartice, pa su primorani da čekaju trenutak kada će banke ponovo da se otvore. Nekima su krivi evropski lideri, drugima sopstvena vlada, ali svi zajedno imaju osećaj da se Grčka povlači iz digitalne ere i vraća u prošlost.

Ribar Spiros Korakis, koji vadi ribu iz Egeja i prodaje je lokalnim tavernama i hotelima, morao je da odustane od dosadašnjeg sistema naplate – koji je dobro funkcionisao – i preorijentiše se na gotovinu. „Veliki je problem što su banke zatvorene”, kaže udarajući oktopoda na molu luke odakle hodočasnici kreću ka Svetoj gori. „Kontrola kapitala” učinila je da je po kafićima sve manje Grka. „Otkako su ove mere najavljene u nedelju, kao da su se termiti uselili u kuće”, kaže Alekandropulos iz taverne „Kod Limonijadesa”, gde su nabavke hrane smanjene u skladu sa nižim obimom novca u opticaju. „Vlada je trebalo da odustane od referenduma, dogovori se sa kreditorima i ukine kontrolu kapitala, a ne da rizikuje da zemlju dovodi na rub provalije.”

Mnogi čekaju u redovima za benzin, kupuju testenine i pirinač i prazne rafove po samouslugama. „Žao mi je gospodine, ne možete da kupite više od tri kutije ovog leka”, kaže apotekarka, sledeći uputstvo o ograničenju prodaje jer se strahuje da bi strani dobavljači mogli da obustave isporuke zbog presecanja finansijskih tokova izazvanih blokadom kreditnih linija.

Da li je to put koji vodi izlasku iz zone evra, povratku na drahmu i odašiljanju uznemiravajućeg signala Evropi?

Dan D se ne tiče samo Grka, koji se sutra ne izjašnjavaju o tome da li više vole svog premijera ili predsednika Evropske komisije, već da li žele da ostanu u evropskoj monetarnoj uniji.

Grci su raspolućeni: voleli bi da ostanu u zoni evra, ali i da uspe njihova pobuna protiv poverilačkih „kolonizatora”. Jedno i drugo teško da idu zajedno.

Iako je posle pet meseci napetog pregovaranja gotovo sasvim uništeno poverenje između Ciprasa i međunarodnih kreditora, utisak je da i članice evrozone predvođene Nemačkom i vlada u Atini priželjkuju neko političko rešenje. Ali kako sačuvati sopstveni obraz kada su stavovi toliko udaljeni?

Zavođenje kontrole kapitala kako bi se sprečio kolaps bankarskog sistema, nova je gorka pilula, koja je Grke upozorila šta bi sve moglo da se dogodi posle napuštanja zone evra. Ljutita Grčka, ostavljena bez novca, pretvorila bi se u veliku enigmu i za sebe i za Evropu.

Koliko god delovao odlučan, Cipras polako gubi kontrolu nad situacijom. Stešnjen između evropskih moćnika, svetskih kreditora i frakcija unutar svoje koalicije, jednostavno više nije u stanju da donese jasnu odluku. „Cipras se opasno igra sa svima nama. Ja tome više ne želim da prisustvujem. Odoh za Minster”, ogorčeno svoju dijagnozu zaključuje Sakis.  

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.