Da li će tornado pogoditi i Srbiju?

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 17:38

Da li će tornado pogoditi i Srbiju?

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović objašnjava da su pljusak, grad i grmljavina normalne pojave tokom leta, jer su posledica nailaska tzv. "hladnog fronta".

„Kad hladan vazduh nailazi na toplu sredinu, region, onda su tu najveći i najburniji procesi u atmosferi. Da li je to Češka, Skandinavija, Rusija, Grčka ili Srbija – nije bitno", objašnjava ističe Todorović i dodaje:

"Hladan vazduh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se upravo nalazi u oblasti Alpa i Srednje Evrope i zato je tu bilo najžešćih grmljavinskih oblaka. Kod nas je juče bila prethodnica, dva, tri oblaka, naznaka da se povećava nestabilnost koja će danas biti izraženija nego juče. Uveče već stiže hladan vazduh kod nas, ’hladni front".

Da li to znači da će tornado pogoditi i Srbiju? "Nemoguće je predvideti“, kaže Todorović.

"To je ekstreman događaj, a prognoziranje takvog događaja je skoro nemoguće. Zavisi od tipa pojave. Kao kada su 2014. godine bile poplave, to može da se prognozira. RHMZ je pet, šest dana unapred najavio da će biti obilnih kiša. Kad je lokalno, izolovano, kao pojedini oblak, to je nemoguće. To niko u svetu ne može. To se sve prati, radarski i satelitski, ali ne zna se da li on može da dostigne tu ekstremnu vrednost, pa da pređe u tornado", napomnje Todorović za Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI TORNADO PRETI SRBIJI? I meteorolozi zbunjeni zbog vremena - "Nemoguće je predvideti!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović objašnjava da su pljusak, grad i grmljavina normalne pojave tokom leta, jer su posledica nailaska tzv. "hladnog fronta"...Kad hladan vazduh nailazi na toplu sredinu, region, onda su tu najveći i najburniji procesi u atmosferi. Da li je to Češka, Skandinavija,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.