Izvor: Luftika.rs, 15.Jun.2020, 20:54

DEFINITVNO: Srbi ne mogu u Grčku do 1. jula, a ovo je zvaničan razlog za tu odluku

Grčka mora da poštuje odluke EU“ – ovim rečima počinje zvanično saopštenje turističkim agencijama u Srbiji.
Konvoj od pet autobusa sa srpskim turistima danas je trebao da krene put Evie, Parge i Halkidikija. Turisti su bili spakovani, vodiči i vozači spremni, autobusi napunjeni gorivom.
Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena, pišu Novosti.
Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula“.
Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.
– Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.
Agencije su prošle nedelje dobile nove cenovnike od grčkih hotelijera i smeštaj je, u proseku, bio od 20 do neverovatnih 40 odsto jeftiniji.
Nažalost, gaf grčkih vlasti da prvo obećaju, a onda odluče da ne otvore granicu teško će uticati na ovu sezonu.
Kako nezvanično saznajemo, agencije su danas trebale da potpišu ugovore o čarter letovima sa „Avioletom“, ali je to odloženo.
Prvi čarteri trebalo je da polete početkom jula, ali u agencijama više nisu sigurni da se Grčka neće ponovo predomisliti i promeniti odluku o otvaranju granica.
Kakve će biti posledice u Grčkoj zbog neotvaranja granica za srpske turiste – tek ćemo znati, ali među srpskim agencijama je ponovo iznet zahtev da se ova sezona „ukine“.
Naime, naše agencije su dale kaparu grčkim hotelijerima, koju oni ne žele da vrate, a višemesečnu neizvesnost ne mogu da finanasijski da podnesu.
Podsetimo, direktorka Turističke organizacije Grčke Sofija Lazaridu čitavo jutro, prema njenim rečima, pokušavala je da reši situaciju sa srpskim turistima koji, u koloni dugačkoj 20 kilometara, čekaju satima da uđu u Grčku kako bi stigli Egejskog mora.
– Čitav dan pokušavamo da rešimo problem jer su nama srpski turisti važni i zbog toga imamo specijalan sporazum sa Srbijom o kretanju ljudi, a to naročito važi za grupne dolaske turista – rekla je ranije danas Lazaridu.
Srpski turisti ogorčeni: Poveo sam sina, ima 9 meseci; Pritisak na vladu Grčke da otvori granice

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Seničić: Do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu u Grčku

Izvor: Blic, 15.Jun.2020

"Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula". Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.