Cvetković u Atini: Grčka i Kipar podržavaju Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u Atini: Grčka i Kipar podržavaju Srbiju

ATINA - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je večeras Tanjugu da su premijer Grčke Kostas Karamanlis i predsednik Kipra Demitris Hristofijas izrazili punu podršku naporima Srbije da reši pitanje "belog šengena" i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kako bi naša zemlja mogla da istakne kandidaturu za prijem u članstvo Unije.

Cvetković, koji u Atini učestvuje na svečanosti povodom otvaranja novog muzeja na Akropolju, preneo je da je u razgovora sa visokim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zvaničnicima Grčke i Kipra izražen kontinuitet politike te dve zemlje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, koje su ponovo naglasile da neće priznati nezavisnost Kosova i da podržavaju politiku Srbije.

Koridor 10 će se finansirati iz Helenik plana

Tokom susreta sa Karamanlisom razgovarali smo i o ekonomskim temama i dogovoreno je da se intenzivira rad na realizaciji Helenik plana za Balkan, koji će finansirati grčka vlada, kazao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, Srbija će u julu raspisati tender za izvođače radova na deonici od oko 15 kilometara, na južnom delu Koridora 10, koji će se finansirati iz Helenik plana sa oko 87 miliona evra.

Premijer Srbije je kazao da će se o toj temi razgovarati i prilikom posete grčkog predsedednika Karolosa Papuljasa Beogradu, koja se očekuje 2. jula, gde će sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Premijer Cvetković u Atini predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i ministri spoljnih poslova i kulture, Vuk Jeremić i Nebojša Bradić.

Velikoj svečanosti, koja se večeras organizuje povodom otvaranja muzeja na Akropolju, prisustvuju i zvaničnici Evropske unije, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) i drugih međunarodnih organizacija.

Suština antičke grčke civilizacije - demokratija

Grčka danas ne predstavlja svetu samo savremeni muzej i ekumenski spomenik, već dokazuje i da poštuje istoriju, izjavio je večeras grčki predsednik Karolos Papuljas, na svečanosti otvaranja novog muzeja na Akropolju.

Harmonija konstrukcije Partenona pokazuje nam kako jednostavnost može dostići savršenstvo, istakao je Papuljas.

Prema njegovim rečima, poruke i vrednosti Akropolja pripadaju celom društvu i u sve krajeve sveta prenose suštinu antičke grčke civilizacije - demokratiju, znanje, jednostavnost.

Za grčku naciju, to je nešto više, identitet i ponos, naglasio je Papuljas, koji je poručio da danas ceo svet na jednom mestu može videti najznačajnije skulpture Partenona.

Neke od njih nedostaju, dodao je Papuljas i napomenuo da je krajnje vreme da budu vraćene tamo gde pripadaju, aludirajući na skulpture koje se nalaze u Velikoj Britaniji.

Muzej na Akropolju koštao je 130 miliona evra

Velikoj svečanosti, koja se ovog vikenda organizuje povodom otvaranja muzeja na Akropolju, prisustvovaće i zvaničnici Evropske unije, UNESKO-a i drugih međunarodnih organizacija.

"Ovo je jedan od najznačajnijih događaja za baštinu Evrope", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Novi muzej na Akropolju građen je skoro dve decenije i koštao je 130 miliona evra. U njemu će se čuvati više od 4.000 predmeta, koji su nastali pre dva i po milenijuma, kada je sagrađen hram posvećen boginji ljubavi Atini.

Projekat muzeja je uradio čuveni švajcarski arhitekta Bernar Čumi.

"Svi mi ćemo biti ponosni na ovaj muzej", izjavio je grčki ministar kulture Andonis Samaras.

Grčki ministar kulture je ovim povodom apelovao na sve zemlje da vrate eksponate koji su vekovima odnošeni sa Partenona.

Atina posebno insistira na vraćanje statua, frizova i drugih antičkih predmeta koji se nalaze u Britanskom muzeju u Londonu.

Iako je zbog toga već duže vreme pod pritiskom međunarodne javnosti, britanska vlada uporno odbija da vrati te predmete, koje je engleski ambasador u Istanbulu, Lord Elgin, odneo krajem 18. i početkom 19. veka, u vreme kada je Grčka bila sastavni deo Otomanske imperije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.