Čudotvorna moć nevena

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Jul.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudotvorna moć nevena

U Nepalu ga zovu cvijet sa stotinu latica, u Engleskoj merino zlato, kod nas je poznat kao neven - ali, iza jednostavnog imena, krije se biljka sa višestrukom primenom, od ljekovite, preko estetske, do kulinarske. U liječenju se najčešće koristi cvijet jarkonarandžaste boje, i to u sušenom obliku. Od njega se spravljaju čajevi, ulja i masti u čiju su se ljekovitost uvjerili još stari Grci i Rimljani. Odličan je u borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i promrzlina. Pošto podstiče znojenje, upotrebljava se protiv povišene temperature i groznice. Zahvaljujući provitaminu A, blagotvorno djeluje na oči, pa se preporučuje i kod konjunktivitisa. Djeluje protivupalno, otklanja tegobe u digestivnom traktu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, a dokazana je i njegova moć u zaustavljanju blažih dijareja, zbog čega je idealan u ljetnjem periodu. Pored ljekovitosti, neven je poznat i po ljepoti. Cvjeta od maja do novembra, lako se gaji u bašti ili saksiji, a ima moć da rasteruje insekte i druge štetočine. Cvjetovi su jestivi, mada ne i naročito ukusni, a zbog jarke boje se koristi za dekoraciju salata. (Novosti)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Neven najbolji saveznik kože

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2014

Neven je odličan je u borbi protiv kožnih bolesti, poput akni, bradavica i ekcema, a koristi se i protiv opekotina, rana i promrzlina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.