Crtači Balkana

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crtači Balkana

Na smotri u Leskovcu predstavljeno 120 mladih strip-autora

Leskovac – Uručenjem plaketa i diploma, u Leskovcu je završena deseta balkanska smotra stripa koja je okupila 120 najboljih mladih autora iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Makedonije, od kojih je njih četrdesetak i lično došlo na smotru.

Plaketu za najbolji strip, koja nosi ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nikole Mitrovića Kokana, dobio je Jovan Ukropina iz Beograda, dok je diploma dodeljena Miroslavu Slipčeviću Mimiju iz Bihaća. Plaketa za scenario pripala je Davoru Dramićaninu iz Skoplja, a diploma u toj kategoriji uručena je Vladi Tadiću iz Zaječara. Za najbolji strip scenario plaketu je dobio Ivan Koritarev iz Sofije, a diplomu Ozren Miždalo iz Kotora. Plaketa i diploma dodeljene su i za strip-teoriju, a otišle su u ruke Marka Šelića Marčela iz Beograda i Pavla Zelića iz istog grada.

Najzad, za najboljeg debitanta proglašen je leskovački crtač Miodrag Milutinović kome je pripala diploma. U žiriju su bili: Sibin Slavković iz Novog Sada, predsednik, i Milorad Vicanović Maza iz Laktaša i Srđan Nikolić Peka iz Leskovca, članovi.

Za vreme trodnevne smotre održana su brojna predavanja, tribine, predstavljeno je nekoliko knjiga i časopisa posvećenih stripu, održan je javni čas crtanja, promovisan je najveći moderni strip-projekat u Makedoniji, u galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba „Istorija rumunskog stripa”, a sve vreme smotre, u prostorijama leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan” u zgradi Leskovačkog kulturnog centra radila je strip-radionica.

M. Momčilović

[objavljeno: 09/07/2008.]
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.