Čomski: Politika nametnuta Grčkoj je prava katastrofa

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomski: Politika nametnuta Grčkoj je prava katastrofa

04.07.2015. -

Politika stezanja kaiša nametnuta Grčkoj je apsurdna s ekonomske tačke gledišta i prava je katastrofa za tu zemlju, ocenio je američki lingvista, filozof i politički aktivista Noam Čomski.

Čomski je rekao i da je trebalo da grčki dug bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut.

„Politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je katastrofa za Grčku. Ponašanje ’Trojke‘ je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor severnim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene“, naglasio je Čomski u intervjuu za Politiku.

Čomski je dodao da „sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i nemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda“.

Na pitanje šta bi, po njegovom mišljenju, trebalo uraditi pre nego što je raspisan referendum o nametnutim merama štednje, Čomski je odgovorio da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut.

Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi „bedan izbor između dve bolne alternative“.

„Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari“, zaključio je Čomski za Politiku.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.