Cipras zamolio: Razmislite o dve stvari

Izvor: B92, 15.Jun.2015, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras zamolio: Razmislite o dve stvari

Grčka je spremna da "čeka strpljivo" da njeni kreditori postanu realistični u svojim zahtevima o spisku reformi u zamenu za deblokiranje vitalne tranše pomoći.

"Čekaćemo strpljivo dok se institucije ne priklone realizmu", napisao je grčki premijer Aleksis Cipras u tekstu u dnevniku Efimerida ton Sindakton.

Cipras je ocenio da ih jedino "politički oportunizam" navodi da traže nova smanjenja penzija, što je jedna od spornih tema u pregovorima sa kreditorima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekinutih sinoć u Briselu bez rezultata.

U kratkom tekstu grčki premijer je rekao da je grčka vlada predstavila svojim kreditorima - EU, MMF-u i Evropskoj centralnoj banci, "dokumentovani nacrt kontrapredloga".

Osvrćući se na brojne ustupke koje grčka vlada smatra da je učinila od početka pregovora i na kritike koje to izaziva u okviru njegove partije, Cipras je naveo da neki "smatraju slabošću iskrenu želju za nalaženje rešenje i korake učinjene da se prevaziđu razlike".

Zamolio je kreditore da razmisle o dve stvari: to da Grci nisu samo naslednici duge istorije borbe, već da oni takođe "na svojim plećima nose dostojanstvo jednog naroda i nadu naroda Evrope".

Cipras je odbacio zamerke da je Grčka nepopustljivost u pregovorima pitanje "ideološke opsesije" i rekao da je to "pitanje demokratije".

Kako navodi agencija Frans pres, pregovori između Grčke i njenih kreditora izgledaju bliže krahu nego ikad, posle novog neuspeha sinoć u pregovorima o nastavku pomoći toj zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.