Cipras za ne na referendumu, građani podeljeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jul.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras za "ne" na referendumu, građani podeljeni

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je hiljadama svojih pristalica okupljenih u Atini da na referendumu u nedelju zaokruže "ne", da bi "dostojanstveno živeli u Evropi".

Cipras je odbacio upozorenja lidera EU da bi "ne" na referendumu značilo izlazak Grčke iz evrozone.

"U nedelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi - odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je sinoć Cipras.

"Pozivam vas da kažete "ne" ultimatumima i okrenete leđa onima koji će vas terorisati", dodao je grčki premijer.

Uoči referenduma, grčka agencija Ipsos objavila je rezultate ankete, prema kojoj bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međjunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi.

Takođe, oko 12 odsto građana neopredeljeno je po tom pitanju, o kome treba da se izjasne na referendumu u nedelju.

Grčki premijer Aleksis Cipras i njegova vlada pozvali su glasače da odbace mere stroge štednje koje traže strani kreditori jer će, kako kaže, snažno "ne" pomoći Grčkoj da postigne novi sporazum sa spasilačkim mehanizmom evrozone uz čije bi se odredbe grčki dug od 320 milijardi evra učinio održivim.

U međuvremenu, dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora i oko 20.000 onih koji će na predstojećem referendumu u nedelju glasati za te mere.

Demonstranti koji podržavaju program kreditora, koji su se okupili ispred stadiona "Panatinaikosa", samo 800 metara udaljenom od trga Sintagma, uzvikivali su proevropske slogane, upozoravajući da bi posle referenduma Grčka mogla da napusti evrozonu.

Grčka policija sukobila se sinoć sa demonstrantima na skupu na kojem su se okupili protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima, a u jednom trenutku su policajci bacili i šok bombe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.