Cipras vladi u Atini: Završavajte pregovore sa kreditorima

Izvor: Večernje novosti, 10.Nov.2015, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras vladi u Atini: Završavajte pregovore sa kreditorima

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras apelovao je danas na vladu u Atini da ove nedelje brzo završi pregovore sa kreditorima radi dobijanja nove tranše međunarodne pomoći, koja je trenutno blokirana usled spora oko zaplene imovine pod hipotekom, javlja Rojters. Cipras je rekao kabinetu da je zaključenje pregovora u ovoj nedelji prioritet, kako bi se omogućila isplata dve milijarde evra pomoći, i dodatnih deset milijardi evra za dokapitalizaciju četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << grčke sistemske banke. "On je ukazao da je završetak pregovora u ovoj nedelji prioritet, kako bi se olakšalo odobravanje tranše", navodi se u saopštenju iz Ciprasove kancelarije. Ministri finansija evrozone su u ponedeljak poručili grčkim zvaničnicima da Atina neće dobiti novu pomoć sve dok ne sprovede seriju reformi, a naročito dok ne uvede stroži zakon o zapleni nepokretnosti u slučajevima kada dužnik ne vrati dug čija je otplata garantovana hipotekom. Grčka vlada pokušava da nađe način da oko 70 odsto vlasnika kuća zaštiti od oduzimanja nepokretnosti, dok Brisel i Međunarodni monetarni fond smatraju da je taj nivo suviše velikodušan i traže da budu zaštićeni samo najugroženiji. Prošlomesečni stres testovi koje je sprovela Evropska centralna banka (ECB) su pokazali da je grčkim bankama potreban dodatni kapital u iznosu od 14,4 milijarde evra kako bi preživele scenario nepovoljnih ekonomskih uslova. Jedan deo ove sume će verovatno osigurati privatni investitori, koji će za tu namenu iskoristiti sva ili samo deo od deset milijardi evra koje sada drže na računu.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras: Brzo završavajte, treba nam pomoć

Izvor: B92, 10.Nov.2015

Grčki premijer Aleksis Cipras apelovao je na vladu u Atini da ove nedelje brzo završi pregovore sa kreditorima radi dobijanja nove tranše međunarodne pomoći...Pomoć je trenutno blokirana usled spora oko zaplene imovine pod hipotekom, javlja Rojters...Cipras je rekao kabinetu da je zaključenje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.