Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Feb.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras traži istragu protiv bivših premijera i ministara o skandalu s Novartisom

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da želi parlamentarnu istragu navodne umešanosti u veliki korupcionaški skandal dva bivša premijera i osam ministara.

Istražuju se tvrdnje da je švajcarska farmaceutska kompanija Novartis pomićivala visoke grčke zvaničnike da bi povećala prodaju i cene svojih proizvoda u državnim bolnicama.

Iako je istraga još u toku, Ciopras je izjavio da su ti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi pokazatelj "moralne dekadencije" koja je doprinela grčkoj dužničkoj krizi.

Po grčkom zakonu, svi navodi povezani s političarima moraju biti ispitani u Skupštini pre no što poslanici odobre krivično gonjenje.

Među zvaničnicima povezanim sa skandalom su guverner centralne banke Janis Sturnaras, evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos - iz doba kada je bio ministar zdravstva, zatim bivši premijer Grčke Andonis Samaras i nekadašnji tehnički premijer Panajotos Pikramenos. Svi su odbacili navode.

Novartis je saopštio da sarađuje s grčkim vlastima.

Frans pres piše da je Novartis korupcijom oštetio grčku državu za oko tri milijarde evra.

Zbog tvrdnji o tome su od 2016. godine saslušane desetine ljudi, a slučaj je ponovo dospeo u žižu pažnje grčke javnosti u vreme dočeka nove, 2017. godine, kada je jedan od direktora "Novartisa" pokušao samoubistvo, javila je agencija AFP.

Novartis je u SAD krajem 2016. kažnjen s 390 miliona dolara a u martu 2017. je platio kaznu od 25 miliona dolara u okviru korupcionaške afere u koju je bila umešana njegova kineska filijala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.