Cipras sa protivnicima kreditorske ponude

Izvor: Akter, 03.Jul.2015, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras sa protivnicima kreditorske ponude

Grčki premijer Aleksis Cipras pridružio se večeras u Atini skupu protivnika ponudi kreditora pozivajući građane da glasaju protiv te ponude na referendumu u nedelju kako bi "dostojanstveno živeli u Evropi"

Cipras se pridružio skupu na kojem je bilo oko 25.000 na trgu Sintagma kod grčkog parlamenta u Atini.

"Slavimo pobedu demokratije. Grčka šalje poruku dostojanstva, i niko nema pravo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << deli Evropu", rekao je grčki premijer.

U isto vreme na oko jedan kilometar udaljenosti od trga Sintagme, odžan je kontra-miting, onih koji su za referendumsko "da" i nastavak kreditorske finansijske pomoći. Na tom skupu je bilo 22.000 ljudi.

Slični skupovi su održani večeras u Nemačkoj, Poljskoj, Italiji i Belgiji.

Prema najnovijoj anketi instituta Alko, prvi put je prednost data kreditorskoj ponudi, za koju bi glasalo 44,8 odsto Grka, dok bi protiv bilo 43,4 odsto.

Prema istraživanju agencije Blumberg, rezultat na nedeljnom referendumu će biti neizvestan - 43 odsto za "ne" i 42,5 odsto za "da".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je večeras da Evropska unije treba da "izbegne sve dramatične poruke" u slučaju da Grci u nedelju glasaju protiv kreditorske ponude.

"Ako Grci budu glasali protiv predloga, to će svakako otežati pregovore o finansijskom opstanku zemlje. Međutim, naš cilj je da očuvamo jedinstvo evrozone", rekao je Tusk.

Grci u nedelju na referendumu glasaju za ili protiv predloga kreditora kao uslov za nastavak finansijske pomoći zemlje, koji podrazumeva strukturne reforme a koje vlada u Atini odbija, iako zemlji prete bankrot i izlazak iz evrozone.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.