Cipras prihvatio uslove kreditora; čeka se odluka parlamenta

Izvor: VOA, 13.Jul.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras prihvatio uslove kreditora; čeka se odluka parlamenta

Grčka i njeni evropski partneri najzad su postigli dogovor oko trećeg paketa finansijske pomoći, posle maratonskog samita u nedelju.

Grčka po hitnom postupku mora usvojiti set reformi, kako bi na raspolaganju imala svjež novac i nove uslove otplate već potrošenog. Sada, nakon političke odluke lidera EU, slijedi usvajanje mjera na grčkom i nekoliko parlamenata Evrozone, da bi, kako je planirano do >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kraja sedmice ministri finansija usvojili i formalnu odluku o novom, trećem po redu paketu pomoći za Grčku.

"Nakon 17 sati pregovora postigli smo sporazum" - tako je nakon maratonskog evropskog samita jutros objavio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Suština dogovora o trećem paketu pomoći Grčkoj jeste da se tokom naredne tri godine u ozdravljenje grčke države i ekonomije uloži čak 86 milijardi evra evropskog i mđjunarodnog novca. Grci zauzvrat hitno moraju da usvoje mjere reformi, odnosno povećanje poreza, smanjenje subvencija i troškova za odbranu, kao i privatizaciju dela državnog vlasništva.

"Sada smo definitivno u boljoj poziciji. Komisija se uvijek borila protiv te suviše jednostavne ideje 'Grexita'- za nas to nije bila opcija, čak ni odgovor na grčku krizu. Grexit definitivno više nije opcija", istakao je predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

Limit na automatima ostaje 60 evra dnevno, banke ostaju zatvorene barem naredne dvije sedmica, ali ostaje pitanje da li je sinoć grčki premijer pristao na nešto što su Grci nedavno na referendumu odbili.

On tvrdi suprotno.

"Većina grčkog naroda će podržati napore da se vratimo rastu jer su prepoznali da se borimo do posljednjeg trenutka, pregovaramo cijelu noć, borimo za socijalnu pravdu. Obični ljudi više neće biti oni koji će jedini i uvijek samo plaćati ceh. Grčkoj trebaju duboke reforme u korist naroda a protiv oligarha koji su nas i doveli do ovoga", poručio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Predsjednik evrogrupe Jerun Dejselblum upozorio je Grke da moraju ozbiljno da shvate sporazum.

"Prije svega, grčki parlament sada mora do srijede da usvoji seriju reformi, a onda će se o paketu finansijske pomoći izjasniti i 6 nacionalnih parlamenta Evrozone. Poslije toga evrogrupa će do kraja ove sedmice da usvoji i formalnu odluku i tada će započeti cijeli proces. Riječ je o velikom novcu, a i od Grka tražimo mnogo. Oni to moraju da shvate krajnje ozbiljno", rekao je Dejselblum.

Uz potrošeno povjerenje na svim stranama i gorak ukus u ustima jer bolji život za Grke neće stići tako brzo, ipak, čini se da je dogovoreno manje loše od ostalih rješenja koja su, ispisana na stolu njemačke kancelarke, predvidjala stavljanje Grčke u neku vrstu petogodišnjeg karantina, dok se mogućim posljedicama toga po ostatak evropskog društva niko nije bavio.

Kao deo dogovora, Grčka je takođe pristala da MMF u potpunosti nadgleda korišćenje multimilijarderskog paketa finansijske pomoći.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su “postavljeni oštri uslovi” ali da “su dobrobiti sporazuma veći nego negativne strane”.

Nemačka liderka je takođe rekla da je za grčku vladu neophodno "jačanje kapaciteta", kao i da je “važno da se grčka vlada ojača kroz modernizaciju njene administracije”.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.