Cipras najavio referendum

Izvor: Deutsche Welle, 27.Jun.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras najavio referendum

Grčki premijer Cipras najavio za 5. juli referendum na kojem će narod da odluči u sporu oko uslova za program štednje. Time je ponovo totalno promenjen raspored razgovora sa kreditorima.

U slučaju sporazuma sa međunarodnim kreditorima grčki premijer Aleksis Cipras želi da održi referendum. Tako će grčki narod moći da glasa o predloženim reformama, rekao je on u televizijskom obraćanju. Referendum će se održati 5. jula. Cipras će od poverioca zatražiti da za nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << dana produže paket pomoći koji ističe krajem juna. Premijer je obećao da će se pridržavati rezultata glasanja.

"Partneri su tražili da prihvatimo još strožije mere štednje", obrazložio je Cipras odluku o referendumu, tokom noći, posle hitnog sastanka njegovog kabineta. Ove mere bi samo izazvale dodatno smanjnje grčke ekonomije. "Neke od tih institucija i partnera verovatno imaju nameru da ponize čitav jedan narod ", rekao je grčki premijer.

Parlament će se danas sastati da odobri ovaj referendum. Predsednik Prokopis Pavlopulos i glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija, već su obavešteni.

Finansijeri MMF, ECB i EU žele da sprovedu strukturne promene u zamenu za dalju finansijsku pomoć, kako bi grčka ekonomija postala konkurentnija. Tako bi trebalo da se popravi i budžetska situacija u Atini. Između ostalog, traže reforme tržišta rada i penzija kao i povećanje poreza. Vlada premijera Ciprasa odbacuje te mere. Cipras i njegova stranka Siriza su izabrani jer su obećali da će prekinuti kurs štednje.

SIRIZA odbacuje program štednje

U Ciprasovoj vladi su mnogi protiv reformi. Šef poslaničkog kluba Sirize, Nikos Filis rekao je da ultimatum mora biti odbačen. Ministar razvoja Panajotis Lafazanis iz levog krila Sirize takođe je pozvao Grke da glasaju protiv predloga poverilaca. "Odgovor grčkog naroda će biti odlučno - ne" rekao je Lafazanis, posle sastanka kabineta. "Naši ljudi će reći 'ne', uveren je i državni ministar Nikos Papas. Slična mišljenja su se čula i kod desničarsko-populističkog koalicionog partnera Sirize.

Opozicija u Atini kritkuje vladu. "Cipras je doveo zemlju u ćorsokak", rekao je bivši premijer Antonis Samaras. Sada postoji samo izbor između lošeg dogovora sa donatorima i napuštanja evrozone, dodao je on.

Krizni sastanak u Briselu, 26.06.2015.

Sastanak ministara finansija evrozone

Iznenadna najava referenduma potpuno je poremetila raspored u pregovorima sa Grčkom. Dogovor je trebalo da se postigne do kraja meseca i potom je trebalo da ga odobre zemlje članice evrozone. To sada, zbog referenduma koji je najavljen za 5 juli, više nije moguće.

Cipras je već razgovarao sa predsednikom ECB Mariom Dragijem, rekao je portparol vlade u Atini. Dragi je na najavu referenduma reagovao sa "razumevanjem i senzibilitetom" rečeno je u saopštenju.

U Briselu je u popodnevnim satima zakazan sastanak ministara finansija evrozone. To je trebalo da bude poslednji i odlučujući sastanak.

Grčka do utorka mora da vrati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu. Pošto teško da to može sama da plati, hitno joj je potrebno 7,2 milijarde evra iz paketa za spasavanje. Ako ne dobije taj novac, Grčkoj preti bankrot.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.