Izvor: Večernje novosti, 21.Jun.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras izneo grčke predloge liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije

ATINA, BERLIN - Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je danas sa liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije u pokušaju da načini napredak u pregovorima oko rešenja grčke dužničke krize uoči sutrašnjeg samita zvaničnika evrozone. Nakon meseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, Ciprasova levičarska vlada je signalizirala da je spremna da načini koncesije kako bi otključala sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi evra. Dan uoči samita u Briselu, još nije međutim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << jasno, koliko je Cipras spreman da popusti, prenosi Rojters. Njegova partija Siriza planira da mitingom u Atini pošalje "glasnu poruku otpora" zahtevima za novim merama štednje. Cipras je danas telefonom pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i Žan Klod Junkera da bi im izneo najnoviju grčku ponudu, navodi Rojters. "Premijer im je predstavio grčki predlog da se postigne obostrano koristan sporazum koji će doneti definitivno rešenje, a ne odlaganje problema", navodi se u saopštenju iz Ciprasovog kabineta. U međuvremenu, francuski lider Fransoa Oland izjavio je danas da Atina i njeni kreditori moraju postići dogovor kako bi se izbegao bankrot i izlazak Grčke iz evrozone. "Nema vremena za gubljenje, svaki dan je važan. Pregovori se moraju nastaviti kako bi postigli sporazum", kazao je on na zajedničkoj pres konferenciji sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Rimu. Renci je rekao da su svi uvereni u potrebu da se ponudi rešenje koje bi dozvolilo da Grčka ostane deo evrozone. Istovremeno, u Nemačkoj se zaoštravaju pozicije budući da je ta zemlja dala najviše novca za pomoć Grčkoj, prenosi Rojters. Merkelova je pod pritiskom unutar svojih redova da ne popusti pred grčkim zahtevima, čak iako bi to značilo moguće grčko napuštanje evrozone. Bavarski saveznici nemačke kancelarke Angele Merkel danas su upozorili da se Grčkoj ne popusti kako bi je zadržali u evrozoni, a visoki zvaničnik Hrišćansko-socijalne unije Hans Mihelbah rekao je da ne vidi realnu šansu da se na vanrednom samitu evrozone u ponedeljak postigne sporazum. Ove primedbe su najnoviji znak zaoštravanja pozicija među vladajućim konzervativcima u Nemačkoj u odnosu prema Grčkoj, preneo je Rojters. Mihelbah je upozorio da se ne čine "lenji, politički kompromisi" i da se dalje odlaže rešenje grčkih problema.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Brisel pozdravio prijedloge Atine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jun.2015, 08:10

EU je noćas pozdravila nove prijedloge grčkog premijera Aleksisa Ciprasa kao "dobru osnovu za napredak" na današnjim pregovorima sa kreditorima, koji traže ustupke da bi pomogli Grčkoj da izbjegne bankrot...Zvaničnici su radili do duboko u noć da bi postigli dogovor uoči samita lidera evrozone...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.