Cipras izneo grčke predloge liderima Nemačke, Francuske i EK

Izvor: Politika, 21.Jun.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras izneo grčke predloge liderima Nemačke, Francuske i EK

ATINA, BERLIN – Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je danas sa liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije u pokušaju da načini napredak u pregovorima oko rešenja grčke dužničke krize uoči sutrašnjeg samita zvaničnika evrozone.

Nakon meseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, Ciprasova levičarska vlada je signalizirala da je spremna da načini koncesije kako bi otključala sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi evra.

Dan uoči samita u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još nije međutim jasno, koliko je Cipras spreman da popusti, prenosi Rojters.

Njegova partija Siriza planira da mitingom u Atini pošalje „glasnu poruku otpora” zahtevima za novim merama štednje.

Cipras je danas telefonom pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i Žan Klod Junkera da bi im izneo najnoviju grčku ponudu, navodi Rojters.

„Premijer im je predstavio grčki predlog da se postigne obostrano koristan sporazum koji će doneti definitivno rešenje, a ne odlaganje problema”, navodi se u saopštenju iz Ciprasovog kabineta.

U međuvremenu, francuski lider Fransoa Oland izjavio je danas da Atina i njeni kreditori moraju postići dogovor kako bi se izbegao bankrot i izlazak Grčke iz evrozone.

„Nema vremena za gubljenje, svaki dan je važan. Pregovori se moraju nastaviti kako bi postigli sporazum”, kazao je on na zajedničkoj pres konferenciji sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem u Rimu.

Renci je rekao da su svi uvereni u potrebu da se ponudi rešenje koje bi dozvolilo da Grčka ostane deo evrozone.

Istovremeno, u Nemačkoj se zaoštravaju pozicije budući da je ta zemlja dala najviše novca za pomoć Grčkoj, prenosi Rojters.

Merkelova je pod pritiskom unutar svojih redova da ne popusti pred grčkim zahtevima, čak iako bi to značilo moguće grčko napuštanje evrozone.

Bavarski saveznici nemačke kancelarke Angele Merkel danas su upozorili da se Grčkoj ne popusti kako bi je zadržali u evrozoni, a visoki zvaničnik Hrišćansko-socijalne unije Hans Mihelbah rekao je da ne vidi realnu šansu da se na vanrednom samitu evrozone u ponedeljak postigne sporazum.

Ove primedbe su najnoviji znak zaoštravanja pozicija među vladajućim konzervativcima u Nemačkoj u odnosu prema Grčkoj, preneo je Rojters.

Mihelbah je upozorio da se ne čine „lenji, politički kompromisi” i da se dalje odlaže rešenje grčkih problema.

Renci: Stekli se svi uslovi za postizanje sporazuma sa Grčkom

RIM – Italijanski premijer Mateo Renci danas je izjavio da su se stekli svi uslovi da Grčka i njeni međunarodni poverioci postignu dogovor kojim bi bila okončana grčka dužnička kriza.

„Bila bi greška ne iskoristiti ovaj prozor mogućnosti”, rekao je Renci na zajedničkoj pres konferenciji sa francuskim liderom Fransoa Olandom u Rimu, prenosi AFP.

Renci je dodao da bi sutrašnji vanredni samit lidera evrozone u Luksemburgu trebalo da rezultira pozitivnim ishodom.

Renci je to izjavio samo nekoliko sati nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras telefonom pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi im izneo najnoviju grčku ponudu.

„Premijer im je predstavio grčki predlog da se postigne obostrano koristan sporazum koji će doneti definitivno rešenje, a ne odlaganje problema”, navodi se u saopštenju iz Ciprasovog kabineta.

Oland je sa svoje strane pozvao Evropu da deluje „sa odgovornošću i solidarnošću”, navodi AFP.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupovi podrške Grčkoj u Briselu i Amsterdamu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2015

Oko 3.500 okupilo se danas u Briselu i oko 350 u Amsterdamu u znak solidarnosti s grčkim narodom uoči sutrašnjeg samita Evropske unije (EU) od ključnog značaja za finansijsku budućnost te zemlje...Okupljenim u Amsterdamu se obratio evropski poslanik grčke vladajuće stranke Siriza i legendarna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Evro ili drahma, sporazum ili bankrot

Izvor: Politika, 22.Jun.2015, 00:02

Danas bi trebalo da bude jasno da li Atina pristaje na nove uslove štednje i otplate kredita ili izlazi iz evrozone..Od našeg dopisnika..Atina – Pred današnji vanredni samit EU atmosfera u Grčkoj juče je bila uzavrela jer je preovladavalo mišljenje da će se u Briselu konačno rešiti da li Atina...

Nastavak na Politika...

Gligorov: Siriza ne može politički da preživi

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jun.2015

Na sastanku šefova država i vlada zemalja evrozone danas se rešava sudbina Grčke, odnosno pitanja bankrota i eventualnog izlaska iz evrozone, ili ostanka uz program bolnih reformi. Sa 317 milijardi evra duga, Grčka je godinama "na aparatima za veštačko disanje"...Ko se danas više pita za sudbinu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Cipras sa kreditorima: Poslednja ponuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2015

Grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se danas u Briselu s rukovodiocima kreditorskih institucija - Evropskom unijom (EU), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom centralnom bankom (ECB), pre vanrednog samita EU, saopštili su sinoć izvori bliski grčkoj vladi. Grčki premijer nabrojao je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.