Cipras i anticipras

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2015, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras i anticipras

Velika francuska revolucija začeta je bankrotom države, pa je posle 100 godina sazvana skupština svih staleža. Potonja revolucija i kontrarevolucija stvorile su levicu i desnicu moderne Evrope, ali birokrate u Briselu ne pripadaju tom kontekstu. Otuda je grčki referendum jeres za briselske birokrate, navikle da birači ništa ne znaju o njima i da im ne odgovaraju za politiku koju vode.

Slično petodomnom skupštinskom sistemu SFRJ, nedodirljivi su poput delegata Veća samoupravljača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stvaraju situaciju u kojoj se biraju među sobom i dovode na najviše funkcije salonskim umećem kamarile, slično u feudalnom, predrevolucionarnom političkom sistemu Francuske koji je stvorio uslove za revoluciju 1789. Ostalo im je još samo da se razmnožavaju međusobno.

Otud briselske birokrate nisu predstavnici konzervativne desnice, a samo izmetnuta stvarnost postavila je grčku Sirizu na poziciju levice. Samo u Evropi u kojoj se uvećavaju socijalne razlike, i jaz među bogatim i siromašnim pojedincima i bogatim i siromašnim državama, gde je prolaznost u bogatije klase gotovo zaustavljena, iznad Ciprasove glave može tako snažno da zasija oreol levičara.

Ciprasov potpis na aktu narodne volje protiv briselske vlasti ne odudara od onih koji su očevi američke nacije, liberali, stavili pod deklaraciju o nezavisnosti SAD: "Ako neka vlada sprečava postizanje ciljeva, onda narod ima pravo da je (vlast) zameni ili uništi i uspostavi novu vladu na principima i načelima, i u takvom obliku, koji će najbolje tvoriti njegovu bezbednost i sreću."

Cipras je pravilno shvatio da se rešenje grčke krize ne sastoji u finansijskim merama, nego da je ono političko. To čak ne mora ništa da znači za problem grčkih dugova, ali je temelj za očuvanje suvereniteta grčkog naroda. Cipras je zaigrao i na kartu geopolitike na koju je Obama odgovorio: "Grčka ekonomija mora da se razvija u okviru evrozone."

Dakle, Grčka mora da ostane u sastavu NATO-a i u Grčkoj ne sme da se sidri ruska Crnomorska flota, na putu za Egipat, Siriju, naftu... Ali to mora da plati Evropa, ne Amerika.

Evropski finansijski kapitalizam, koji je poslednjih decenija smenio industrijski, od grčkog naroda branio se jalovo. Podmetanjima kroz medije uoči referenduma da je Cipras pristao na uslove kreditora, pa čak i da smanjuje vojni budžet, što je amaterski poziv grčkoj vojsci na puč. Dajući za pravo Marksu da istorija rije naslepo kao krtica, neoliberalni plaćenički mislioci, naročito u nemačkim novinama, graknuli su na lenje i nesposobne južnjake, koji i da hoće ne bi umeli da rade i stoga njima ima da upravljaju drugi. Slično kao na Jevreje u "Folkiše beobahteru", glasilu nemačkih nacista tridesetih godina.

U senci grčkog bankrota ostao je ukrajinski koji se paralelno dešava. Ne zato što je van granica EU, nego što je kijevski režim marionetski, sastavljen od političko-oligarhijske elite i jednako se plaši narodnog suvereniteta i bilo kog akta volje naroda kojeg je odveo u bespredele apsolutne bede.

Podršku su dobili i u Srbiji, gde su Nemci vlasnici mnoštva medija, ali i od srpskog režima koji za razliku od Ciprasa slepo sluša kreditore ne bi li očuvao ili čak unapredio sistem koji bogati nekolicinu i uništava Srbe. Nekoliko dana uoči grčkog referenduma, Srbija je izdala obveznice na pola milijarde evra.

Ne umem da ocenim da li će Cipras uspeti u svom naumu. Ali ako on to ne uradi, mi smo obavezni da uspemo sa nekim svojim kartama, zarad sebe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.