Cipras govori o novim izborima

Izvor: Politika, 29.Jul.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras govori o novim izborima

Premijer Grčke priznao da mu nije bilo lako u poslednjih šest meseci kada je držao kormilo vlasti

Od našeg dopisnika

Atina – Grčki premijer Aleksis Cipras ne krije da mu nije lako, da je u ovih šest meseci na kormilu zemlje često bivao u situaciji kada nije znao kako da postupi, da se trudio da narodu govori istinu, da su načinjene greške i da je ranije trebalo naći zajednički jezik sa kreditorima, da su ga izneverili bliski saradnici i partijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << drugovi sa kojima je „sedeo za istim stolom”...

U opširnom intervjuu radio-stanici Crveno koja je sunarodnike podsetila da je 28. jula premijer napunio 41 godinu, Aleksis Cipras je govorio o svim problemima sa kojima se suočava, složenom putu koji čeka naciju, pregovorima sa poveriocima koji su u Atini i nagoveštajima novih mera štednje.

Govorio je da Angela Merkel nije držala svoja obećanja, da je referendum koji mnogi osporavaju bio jedino rešenje i da je on lično ponosan zbog pobedničkog „ne” koje je narod rekao programu poverilaca koji su tražili da se „trogodišnji program sprovede u roku od pet meseci”.

„Nisam imao drugog izbora sem da raspišemo referendum. Bio je to rizičan potez, šanse da izgubim velike. Bio je to put bez povratka jer smo očekivali da kreditori mogu da preduzmu radikalne mere, zatvore banke... Takvu odluku sam, praktično, doneo u Briselu kada je postalo jasno da ne žele da pregovaraju i da postavljaju nemoguće uslove“, rekao je Cipras i podvukao da je tražio pomoć i da se konsultovao sa Olandom i Merkelovom računajući da će moći da ublaže situaciju, ali da je nemačka kancelarka odmah rekla da će objaviti da je to pitanje izbora između evra i drahme. Cipras kaže daju  je ubeđivao, da je mislio da su se dogovorili, ali da obećanje nije održano.

„Nikada nisam lagao svoj narod i nikada nisam govorio da treba birati između evra i drahme jer je „ne” na referendumu samo trebalo da nam omogući bolje pregovaračke pozicije“, kaže Cipras  i ističe da neće dozvoliti da tu pobedu volje naroda bilo ko interpretira na drugi način jer, kako kaže, „Grci nisu hteli da pristanu na sporazum kojim je, prema nameri poverilaca, u pet meseci trebalo da se ispune mere iz čitavog trogodišnjeg programa”.

U radio-intervjuu grčki premijer je naglasio da je, bez obzira na načinjene greške, zadovoljan onim što je vlada uspela da ostvari i da su nepošteni pokušaji da se anulira rad koji je rezultirao donošenjem važnih zakona iz tzv. humanitarne sfere. Kada govori o sporazumu o trogodišnjem paketu pomoći od 86 milijardi evra, grčki premijer ne krije da u tih kritičnih 17 sati pregovaranja, kada je sudbina zemlje visila o koncu, često nije znao šta da radi.

„Nisam imao srca da odustanem, da popustim, jer sam znao da će u protivnom u kratkom roku bankarski sistem doživeti kolaps, da neće biti ni tih 60 evra dnevno“, priseća se Cipras tog ranog jutra pregovora kada je, kako su pisali mediji, skidao sako i nudio ga Merkelovoj da mu „i to uzme”, kada je Donald Tusk stajao na vratima i govorio da „neće izaći iz sobe dok ne bude dogovora”.

„Bio sam u dilemi, ali sam znao da moram da se vratim sa rešenjem. Svestan sam da je to Pirova pobeda, ali na kraju, velika moralna pobeda Grčke i bolan finansijski kompromis.“

Na pitanje novinara kako će postupiti ukoliko predstavnici institucija koji su u Atini budu postavljali nove uslove, premijer Cipras je rekao da „dobro zna šta je potpisao na evrosamitu”. Osvrnuo se i na ozbiljan rascep u redovima levičarske Sirize koja je pre dve godine imala osnivački kongres sa ciljem da to bude jedinstvena partija, ali da je praksa pokazala da ta kohezija nije postignuta i da to pitanje mora da se reši. Po njegovim rečima, ne mogu da postoje paralelni centri vlasti, ne mogu podeljeni partijski interesi da se koriste u parlamentu, da se poziva na „poštovanje ideološki principa. To znači da „oni koji se ne slažu sa politikom vlade treba mesto da ustupe drugima“, naglasio je Cipras uoči današnjeg sastanka centralnog komiteta Sirize na kome će se odlučiti kako partija da reši postojeće nesuglasice.

„Ukoliko ne bude jedinstva, ukoliko ne bude parlamentarne većine neminovno je raspisivanje izbora“, rekao je Cipras.

O skandalu sa Varufakisom koji trese Grčku, premijer Cipras nije mnogo govorio, uz jednu opasku da „samo treba pretpostaviti kakva bi se katastrofa desila da se plan B dogodio“.

U međuvremenu, sud razmatra tužbe koje su protiv Varufakisa i plana B uputile grupe grčkih advokata u kojima se zahteva da se pokrene i pitanje odgovornosti svih onih koji su bili sastavni deo ove, kako je nazivaju, „kriminalne grupe”. Neki od njih na koje se Varufakis poziva, kao što je „dobar drug koji je stručnjak za kompjutersku tehnologiju”, negiraju bilo kakvu vezu sa planom da se u zemlji formira paralelni bankarski sistem uz mogućnost prelska na drahmu i da se, u to ime, hakuju podaci poreskih obveznika.  

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.