Cipras: Grčka neće tražiti produženje zajma

Izvor: Blic, 08.Feb.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka neće tražiti produženje zajma

Grčki premijer Aleksis Cipras odbacio je danas paket pomoći koji je Grčka dobila kod Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda i rekao da Atina neće tražiti od lidera EU produženje zajma.

- Zajam je doživeo neuspeh. Nova vlada nema opravdanja da traži produženje...jer ona ne može da traži produženje grešaka - rekao je Cipras >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prvom velikom govoru u parlamentu kao premijer.

On je, međutim, naveo da je moguće pregovarati o prelaznom sporazumu sa kreditorima do kraja meseca dok novi sporazum o dugu ne bude postignut.

Tekući paket pomoći Grčkoj ističe 28. februara i u EU žele da Grčka podnese zahtev za njegovo produženje, uključujući obavezu da sprovede reforme, što je zvanična Atina odbila.

Tri dana pre ključnih pregovora sa evropskim partnerima o dugu i pomoći Grčkoj, novi grčki premijer večeras u Skupštini Grčke predstavlja politički program svoje vlade, s fokusom na konkretne mere, i na kratkoročne i srednjoročne reforme.

Govor Aleksisa Ciprasa pred 300 poslanika, prate i domaći kreditori, kao i EU i MMF koji nastavljaju pritisak na Atinu da, u zamenu za finansijsku pomoć, ispuni ranije preuzete obaveze: da sprovede reforme i konsoliduje svoje javne finansije.

Ali, ne izgleda da radikalno leva stranka Siriza koja čini glavninu kolicione vlade u kojoj je i nacionalistička stranka desnice Nezavisni Grci, namerava da odustane od svojih predizbornih obećanja.

- Ona želi da stavi tačku na politiku štednje i zahteva oživljavanje privrede na osnovu socijalne pravde. Nema nikakvog smisla produžavati program pomoći nametnut Grčkoj 2010, jer je on doveo do zastoja - rekao je portparol vlade Gabriel Sakelaridis.

Portparol je ponovio da je grčki predlog da se uvede "prelazni plan" do kraja juna, koji bi osigurao finansijske potrebe zemlje i dao vremena Grčkoj i njenim evropskim partnerima da postignu "konačan sporazum".

- Treba nam vremena da dođemo do dogovora stabilnog i efikasnog za sve strane, a tokom prelaznog plana imaćemo vremena da se bez ucenjivanja dogovorimo o planu reformi - objasnio je on.

Taj plan reformi, posebno fiskalnih, za suzbijanje utaje poreza i korupcije, kao i reformu državne uprave, predviđa se da bi trajao tri i po do četiri godine. Plan i prelazni plan koji uključuje hitne socijalne mere za "suprotstavljanje humanitarnoj krizi", Cipras treba da predstavlja večeras.

Te predloge vlade, kao i predloge za upravljanje dugom, ministar finansija Janis Varufakis predstaviće na posebnom sastanku ministara finansija evrozone u Briselu u sredu, uoči samita 28 zemalja EU ka kojem će prvi put učestvovati Cipras.

Varufakis se u subotu sastao sa stručnjacima francuske banke "Lazar", koju je Grčka nedavno izabrala za savetnika za upravljanje dugom.

Grčka vlada želi nove osnove stava prema "trojci" predstavnika poverilaca (EU, ECB, MMF), uz smanjenje duga sofisticiranim finansijskim aranžmanima i uz manje budžetskih ograničenja.

Ali, većina evropskih partnera, pre svega Berlin, već je dobila grčke predloge od Aleskisa Ciprasa i Janisa Varufakisa koji su ove sedmice posetili Rim, Pariz, Brisel, Frankfurt i Berlin.

- Mislim da neće doći do opšteg obračuna, to nije ni u čijem interesu - rekao je ovog vikenda Etijen D'Kalataj, glavni ekonomista banke "Degrof" u Briselu.

Međutim, bivši predsednik Federalnih rezervi SAD Alen Grinspen, koji je oduvek bio kritičar jedinstvene valute EU, smatra da će Grčka "na kraju napustiti evrozonu".

- Grčka vlada koja ne želi da "trojka" i dalje predstavlja njene međunarodne kreditore, mogla bi da direktno izveštava EU i MMF o napredovanju reformi - predložio je u nedelju predsednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc. (Beta)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.