Izvor: B92, 11.Jan.2010, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Grčke da bude lider u regionu

Atina -- Ključni cilj Grčke je zauzimanje pozicije koja joj i pripada na međunarodnoj sceni, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Dimitris Drucas.

Drucas je prilkom predstavljanja glavnih ciljeva i smernica spoljne politike Grčke naglasio važnost Agende 2014. za Balkan, rekavši da ovim "ambicioznim planom" Grčka nastoji da ponovo preuzme određenu lidersku ulogu u regionu.

On je rekao da je Vlada započela rad sa teškoćama kada je, samo 10 dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je izabrana, Evropska Komisija objavila izveštaje o napretku Turske i Bivše jugoslovenske republike Makedonije (BJRM) gde su neki navodi bilo protivni interesima Grčke ili evidentno opasni, kao na primer stav da se ne dozvoli da "bilaterlne razlike" utiču na napredak zemalja-kandidata.

U vezi sa pitanjem imena BJRM, Drucas je rekao da Atina vodi politiku agresivne diplomatije kojom je preuzela inicijativu i očigledno zastupala konstruktivan i otvoren stav tokom pregovora.

Istovremeno, Grčka je jasno i beskompromisno povukla "nacionalnu crvenu liniju" insistirajući na jedinstvenom imenu sa geografskim atributom za sve upotrebe.

Grčka je uspela da "obnovi realnost” u zaključcima Evropske Komisije proslog decembra, istakavši da je rešavanje pitanja imena uslov za otpočinjanje razgovora o pristupanju Evropskoj uniji (EU) i poslala poruku Skoplju da je rešenje moguće ukoliko je podržano očiglednom političkom voljom.

"Nažalost, prve reakcije predsednika vlade BJRM Nikole Gruevskog ne podstiču optimizam," ocenio je on i dodaoda će Grčka nastaviti sa pregovorima u Ujedinjenim nacijama dok se ne pronađe željeno rešenje.

Drucas je rekao da Atina podržava pristupanje Turske EU kao punopravne članice, ali je podvukao da se to ne može ostvariti bezuslovno i da Turska mora u potpunosti ispuniti uslove EU kao i određene opšte i očigledne uslove, kao što su puno poštovanje međunarodnog prava, dobrosusedski odnosi sa okolnim zemljama i poštovanje teritorijalnog integriteta Grčke.

Šef grčke diplomatije je objasnio da u sektorima kao što su klimatske promene i ekologija koje utiču na čitav region, Atina teži da ostvari tesnu saradnju sa Ankarom, budući da izolovane i parcijalni postupci nisu doneli rezultate.

Drucas je naglasio posvećenost njegove Vlade aktivnom pružanju pomoći Kipru delima, a ne rečima i ponovio da Turska mora doprinositi rešavanju problema Kipra kao i da najnoviji predlozi Turske i Kipra u tom smislu ne mogu biti osnova za pregovore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.