Cementni titan iz Kosjerića

Izvor: Politika, 18.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cementni titan iz Kosjerića

Od kada je grčka kompanija 2002. kupila cementaru u Kosjeriću, beleži se stalni rast proizvodnje, a 2008. je tržištu isporučeno 700.000 tona cementa, što je rekord u 35 godina dugoj istoriji fabrike

Kosjerić – U izboru, koji organizuje „Ekonomist medija grupa”, zvanje biznis lidera pripalo je „Titan cementari Kosjerić”, čime je odato priznanje ovoj fabrici koja iz godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u godinu postiže odlične proizvodne rezultate, zahvaljujući i milionskim ulaganjima grčke kompanije „Titan”, koja je od 2002. vlasnik cementare u Kosjeriću. Tokom 2008. odavde je tržištu isporučeno 700.000 tona cementa, što je rekord u 35 godina dugoj istoriji fabrike.

– Zahvaljujući dobroj prodaji cementa u Srbiji i Crnoj Gori, tada smo uspeli da maksimalno iskoristimo svoje proizvodne kapacitete. Ova poslovna godina je teža, kriza utiče i na tržište cementa, u Srbiji je opala prodaja za oko 25 odsto, a u Crnoj Gori i više. Ipak, raznim uštedama i smanjenjem troškova uspeli smo da zabeležimo dobre poslovne rezultate. Istina, rekord iz 2008. neće biti ponovljen, ali će ovogodišnja proizvodnja ipak premašiti 500.000 tona, što je pre samo koju godinu bila brojka o kojoj se ovde maštalo – kaže za „Politiku” Miroslav Gligorijević, koji je poslednjih devet godina direktor kosjerićke cementare.

– Mnogo je urađeno i u oblasti zaštite životne sredine, tako da smo danas u tom pogledu na nivou najmodernijih cementara u Evropi – napominje Gligorijević.

Valja istaći da „Titan cementara Kosjerić” znatno pomaže i lokalnu zajednicu: oko pola miliona evra godišnje uplaćuje u opštinski budžet za razvojne, infrastrukturne i druge namene, finansijski podupire aktivnosti kosjerićkih udruženja, uspešnih pojedinaca, sportskih klubova, a kao donator, cementara je prisutna i u drugim sredinama Zlatiborskog okruga.

Broj zaposlenih u cementari je sa 600, koliko ih je bilo pre privatizacije, redukovan na 380, a oni koji su dobrovoljno otišli dobili su visoke otpremnine. Direktor Gligorijević ističe da je „Titan” prihvatio produženje garancije radnih mesta za zaposlene do 2012. godine, što je dvostruko duži period od onog na koji je po kupoprodajnom ugovoru bio obavezan. Kosjerićka cementara je, inače, poslednjih godina zaposlila i izvestan broj mladih visokoobrazovanih stručnjaka iz ovog kraja.

Branko Pejović

[objavljeno: 19/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.