Čavušoglu: Želimo popravljanje odnosa sa Grčkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu: Želimo popravljanje odnosa sa Grčkom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara želi da popravi odnose sa Grčkom i da usvoji paket aranžmana odnosa, koji bi uključivao i odnose između dve zemlje u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, prenosi grčki list Katimerini.

Čavušoglu je rekao da u istočnom Mediteranu nisu potrebna dalja istraživanja ili bušotine koje Turska već neko vreme sprovodi, ali je i dodao da Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće dopustiti nikome da ospori njena suverena prava u toj oblasti.

Novi grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias je u grčkom parlamentu rekao da Grčka neće tolerisati pretnje ratom, provokativnim aktivnostima i jednostranim zahtevima, ali da će istovremeno promovisati politiku dobrosusedskih odnosa i poštovanja međunarodnog prava i ugovora.

Što se tiče Kipra, Dendias je napomenuo da je uslov za ponovno započinjanje razgovora o ponovnom ujedinjenju ostrva da Turska prekine nezakonito bušenje i istraživanje na obali ostrva, kao i da ukloni svoje brodove iz ekskluzivne ekonomske zone oko Kipra.

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos je ponovio slične stavove, ukazavši da Atina ne može da prihvati ponašanje koje direktno osporava grčki teritorijalni integritet i suverena prava, kao i kršenje međunarodnih sporazuma.

On je takođe kritikovao "nezakonite" postupke Turske u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni države članice EU, dodajući da će Grčka nastojati da održi kanal komunikacije putem sprovođenja niza akcija, u okviru mera za izgradnju poverenja između Ankare i Atine.

"Iskreno se nadamo da će Turska težiti tome", dodao je Panagiotopulos.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Turska želi mir sa Grcima"

Izvor: B92, 23.Jul.2019

Atina -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Ankara želi da popravi odnose sa Grčkom...Čavušoglu kaže da Turska želi da usvoji i paket aranžmana odnosa, koji bi uključivao i odnose između dve zemlje u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, prenosi grčki list Katimerini...On...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.