CEBR: Šanse da evro propadne 80 %

Izvor: B92, 01.Jan.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEBR: Šanse da evro propadne 80 %

London -- Region zajedničke evropske valute ima svega 20 odsto šansi da opstane u sadašnjem obliku u sledećih 10 godina.

CEBR je upozorio da će Španija i Portugalija na proleće morati da refinansiraju više od 400 milijardi evra (530 milijardi dolara) obveznica, što potencijalno može da izazove novu krizu u 16-članoj monetarno uniji, kojoj se 1. januara priključuje i Estonija.

Spasilac Nemačka

Suverena dužnička kriza u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčkoj i Irskoj pogodila je ove godine članice evrozone, podstičući pojedine komentatore na spekulacije da bi Nemačka na kraju mogla da izgubi strpljenje spasavajući rasipnije članice zone evra , što bi moglo da dovede do raspada tog monetarnog bloka.

"Evro bi sa te tačke gledišta mogao da propadne, mada su političari evrozone obično u stanju da odgovore na krizu", izjavio je izvršni direktor CEBR Daglas Mekvilijams u prognozi za 2011.

Mekvilijams tvrdi da bi dublje neuravnoteženosti izmedju jačih i slabijih ekonomija zone evra, koje su sve izraženije od finansijske krize 2008, mogle da podriju taj projekat na dugi rok.

"Smatram da će ono što će razbiti evro biti neuspeh većine članica da prihvate gorak lek, neophodan za ostvarenje konkurentnosti njihovih ekonomija u dugoročnom periodu", ukazao je Mekvilijams.

"Dajemo samo 20 odsto šanse za preživljavanje zone evra u sadašnjem obliku tokom sledećih 10 godina. Ukoliko ne dođe do propasti evra, 2011. bi mogla da bude godina kada bi zajednička evropska valuta mogla znatnije da oslabi u paritetu prema dolaru", zaključio je on.

Evro se sada ugovara po približno 1,33 dolara, u padu u odnosu na 1,45 dolara pre godinu dana.

Eksperti: Evro opstaje, čak i u dužem periodu

Sa druge strane, londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms" objavljuje prognoze stručnjaka za 2011. godinu, među kojima su i očekivanja da će evro ostati zajednička valuta u evrozini, čak i u dužem periodu, iako će pojedine članice te monetarne grupacije možda odlučiti da je napuste.

List britanske poslovne elite predviđa da će u budućnosti, možda, kao "skraćena" evrozona opstati unija zemalja koje su u stanju "da prate Nemačku", čija privreda je ubedljivo najjača u toj grupaciji država koja od danas ima 17 članica, pošto joj se pridružila i malena pribaltička republika Estonija.

FT takođe objavljuje i mišljenje eksperata koji smatraju da će Evropska unija (EU) u idućoj godini dozvoliti propast nekih svojih banaka čije je poslovanje mnogo rizičnije nego javne finasije i državni dugovi kojima se EU bavila u 2010.

Britanski dnevnik predviđa, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, će se građani mnogih evropskih zemalja pre opredeliti da pomognu i spasu svoje države od finansijskog kolapsa nego lokalne banke.

FT prognozira, osim toga, da će u 2011. godini doći do globalne krize u snabdevanju hranom, pa se stoga mogu očekivati rekordne cene nekih osnovnih životnih namirnica.

Poskupeće, pre svega, ključne žitarice - pšenica, kukuruz i ječam, dok će u nešto manjoj meri doći do rasta cena pirinča, predviđa FT.

Razlozi za ta poskupljenja su problemi u snabdevanju tršišta i to uglavnom zbog loših vremenskih uslova, ali i usled rasta tražnje žitarica koje će se sve više trošiti za izradu goriva biljnog porekla.

Bi Bi Si navodi da se u ovoj godini ostvarila prognoza FT - a prema kojoj Velika Britanija neće, tokom 2010, ponovo biti u recesiju, kao i da evrozona neće dozvoliti finansijski kolaps svojih ugroženih članica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godina izazova za evro

Izvor: RTS, 02.Jan.2011, 17:19

Sudbina evra u 2011. godini biće vrlo neizvesna, predviđaju međunarodni ekonomisti. Pojedini stručnjaci smatraju da je neophodan "sigurnosni fond", da bi se izbegao najgori scenario. Članice evrozone moraju ojačati evro, poručuje Angela Merkel. ..Ukoliko se dužnička kriza u zoni evra još produbi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.