Burgas i Južni tok pretvaraju Grčku u energetski centar

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burgas i Južni tok pretvaraju Grčku u energetski centar

Projekti izgradnje naftovoda Burgas-Aleksandropolis i gasovoda Južni tok pretvaraju Grčku u energetski centar regiona, izjavio je grčki premijer Kostas Karamanlis.

"Verujem da smo postigli uspeh sa energetskim projektima. Burgas-Aleksandropolis, Južni tok i drugi projekti predstavljaju veoma veliki nacionalni uspeh i nećemo nikome dopustiti da to dovede u pitanje", rekao je Karamanlis u jučerašnjem televizijskom duelu, uoči izbora, sa liderom glavne opozicione stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << PASOK Jorgosom Papandreuom.

Papandreu je ranije na sastanku u Aleksandropolisu izjavio da projekat izgradnje naftovoda koristi samo Rusiji i najavio je da će njegova stranka možda pokrenuti pitanje novih pregovora o odredjenom broju odredaba ugovora, kako bi obezbedili strožije poštovanje ekoloških standarda, prenela je agencija Itar-Tas.

Karamanlis je podsetio da je PASOK jedna od stranaka koja je učestvovala u ratifikaciji ugovora o projektu Burgas-Aleksandropolis u parlamentu.

"Činjenica da Grčka postaje energetski centar predstavlja veliki uspeh spoljne politike naše zemlje", istakao je premijer.

Ruska i kaspijska nafta će se naftovodom transportovati iz bugarske luke na Crnom moru, Burgasa, do grčke luke Aleksandropolis, čime će se zaobići moreuzi Bospor i Dardaneli.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.