Bugarska ekonomija pogođena blokadom grčkih poljoprivrednika

Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska ekonomija pogođena blokadom grčkih poljoprivrednika

Bugarska je u sredu saopštila da je njen izvoz -- kao i turizam i transport -- teško pogođen protestima poljoprivrednika u susednoj Grčkoj.

21/01/2010

(DPA, Katimerini - 21/01/10; ANA-MPA, Sofijska novinska agencija, Sofija Eho, Dnevnik.bg, Medijapul, DPA, RTTNjuz, MIA, Makfaks, Emportal - 20/01/10; AFP, FT - 19/01/10)

Bugarska gubi 3 miliona evra dnevno zbog blokade grčkih poljoprivrednika na granici dve zemlje, saopštili su u sredu (20. januara) zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Sofiji.

Protestujući zbog hiljada evra neisplaćenih subvencija EU i tražeći povećanje prihoda, grčki poljoprivrednici su prošlog petka počeli da blokiraju glavne nacionalne autoputeve i granične prelaze traktorima i drugom teškom mašinerijom.

Trudeći se da izađe na kraj sa velikom ekonomskom krizom i istovremeno pod jakim pritiskom EU da smanji svoj budžetski deficit, grčka socijalistička vlada odbacila je zahteve poljoprivrednika za novim subvencijama u iznosu oko milijardu evra.

Šestog dana protesta, u sredu, saobraćaj duž otprilike 20 važnih čvorišta na autoputevima u severnoj i zapadnoj Grčkoj -- uključujući glavni autoput koji povezuje Atinu sa lučkim gradom Solunom -- bio je poremećen. Više stotina kamiona ostalo je na prelazima Promahonas-Kulata i Eksohi-Ilinden, a to su dva ključna prelaza između Bugarske i Grčke.

Bugarska vlada je u utorak osnovala "kriznu radnu grupu" koja uključuje tri ministra -- ministra ekonomije Trajča Trajkova, ministra saobraćaja Aleksandra Cvetkova i ministra poljoprivrede Miroslava Najdenova.

Obraćajući se parlamentu u sredu, Trajkov je rekao da se gubici koje je Bugarska pretrpela zbog propalog izvoza procenjuju na 2,5 miliona evra dnevno. Turistički sektor gubi oko 500.000 evra dnevno, a transportne kompanije oko 150.000 evra dnevno.

Trajkov, koji se u sredu sastao sa grčkim ambasadorom u Sofiji Danae-Magdalini Kumanaku, rekao je da će vlasti sačekati da vide koje će korake Atina preduzeti pre nego što ulože žalbu EK i zatraže kompenzaciju.

Bugarski premijer Bojko Borisov je, kako se izveštava, u utorak pozvao predsednika Evropske komisije (EK) Žozea Manuela Baroza da mu se požali, rekavši da bi Sofija mogla tražiti nadoknadu.

"Mnoge direktive EU su prekršene," izjavio je Borisov, a prenosi sofijski dnevni list Dnevnik. "Ovo nije problem Bugarske i nema razloga da ova zemlja snosi teret problema."

On je potom u sredu razmotrio to pitanje u telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Jorgosem Papandreuom, rekavši mu da su, pored opštih turbulencija, bugarski mali proizvođači i uzgajivači stoke najteže pogođeni dnevnim gubicima.

"Papandreu to shvata i razgovor je vođen u prijateljskom duhu", rekao je Borisov kasnije. "Grci se nadaju da će rešiti celokupno pitanje do sredine sledeće nedelje".

Grčka socijalistička vlada okrivila je prethodnu konzervativnu administraciju zemlje -- na čelu sa bivšim liderom Nove demokratije (ND) Kostasom Karamanlisom -- za probleme poljoprivrednika.

"Razumemo da su problemi poljoprivrednika... stvoreni ranijim lošim upravljanjem, ali ono što ne razumemo jeste način na koji pokušavaju da reše probleme".

Grčka ministarka poljoprivrede Katerina Baceli je posle neformalnog sastanka vlade o tom pitanju izjavila novinarima: "Vlada i građani shvataju tešku situaciju, koju bi trebalo rešavati [korišćenjem] logičnih argumenata."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.