Biokovski Dinaridi Novootkriveni Raj za Paragliding

Izvor: JavneVesti.com, 20.Dec.2013, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biokovski Dinaridi Novootkriveni Raj za Paragliding

Jednom kada probaš letjeti, hodat ćeš zemljom s očima okrenutim k nebu, zato što si gore bio i zato što se gore želiš vratiti.“ rekao je jednom Renesansni Genij Leonardo da Vinci, talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.

'Čovjek je oduvijek želio letjeti poput ptice, ploviti poput ribe i putovati poput vjetra.'
Taj san su sanjali još Dedal i Ikar u antičkoj Grčkoj te je dugo vremena to bio samo figment imaginacije međutim mnogi sanjari nisu priznavali postojeće limitacije stvarnosti i ugradili su u sebe, svoje živote i svoje snage stremljenje ka letenju koje je eventualno i urodilo plodom. Paragliding, tj. 'padobransko-jedrenje' (ili Parajedriličarstvo, kako se kaže kod nas), vrsta je sporta i hobija koji ima rastuću popularnost u svijetu. Ono je oblik 'slobodnog letenja' a to znači da se letjelica u zraku ne održava pomoću nekog pogona, već slobodno leti pružajući istinski doživljaj ptičje perspektive i osjećaj strujanja zraka na koži. Letovi traju od 10 minuta do 10 sati, ovisno o terenu, uvjetima i iskustvu pilota. Trenutni svjetski rekord u pređenoj distanci je preko 500 km u daljinu. Paragliding se uči relativno brzo te skoro svatko može naučiti i uživati u ovom sportu.
Područje planinskoga masiva Dinarida u kojem se nalazi i planina Biokovo koja ima smjer pružanja Sjeverozapad-Jugoistok (SZ-JI) veoma je prikladna za Paragliding. Svojom građom, počevši od nižih dijelova koji kreću od mora te na svojoj suprotnoj, Zagorskoj strani, sačinjena je pretežito od Eocenskih Fliških naslaga koje su uglavnom plodne i zelene, dok su pak viši dijelovi oblikovani u Mezozojskim karbonatnim sedimentnim stijenama tj. Refinirane su u Krškom reljefu koji kao da izvire iz tog "zelenog fliškog pojasa" te se nastavlja u visinu od oko 1000 metara te je kao fasada širine 3-4 km koja ograđuje Zagoru od Primorja.
Upravo ovakav reljef omogućava iskorištavanje uzlaznih zračnih strujanja koja služe kao potisak krilima jedrilice pagaglidera. Mnogo sam puta penjajući se na Biokovo vidjeo Sokola i druge ptice koje se nekom čudnovatom nevidljivom silom uzdižu spiralno uz planinu bez da mašu krilima, kao da "jedre" preko zraka. Ovu lakoću letenja na Biokovskom području zamijetio je poznati instruktor letenja Jurica Žitko Forempoher koji sada otvara i školu letenja u Vrgorcu sa veoma povoljnim uvjetima i vrhunskom stručnom spremnošću. Teren je idealan za Paragliding kaže Jurica, te dodaje, može se lako preletjeti Neretva ili doći u Split jer ovaj teren je pun potencijala. Čudno da ga nismo prije otkrili.
Jurica je do sada vodio školu letenja na otoku Visu te je letjeo i prije ovim prostorima kao npr. u Dubrovniku ali spletom sudbine došao je u Vrgorac, gradić Biokovske Zagore te je nakon letenja uskoro pala i sudbonosna odluka; krenuti sa školom letenja u Vrgorcu prije nego je otkriju možda Austrijanci.
Svi zainteresirani za ovaj izvrstan sport mogu se javiti Jurici na: 095/588 3888

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.