Bild am Sonntag: Hrvatska bi mogla postati nova Grčka

Izvor: Capital.ba, 24.Maj.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bild am Sonntag: Hrvatska bi mogla postati nova Grčka

BERLIN, Njemački Bild am Sonntag u svome nedjeljnom izdanju osvrnuo se u članku pod naslovom ‘Korupcija, dugovi, stečajevi: Hrvatska bi mogla postati nova Grčka’ na navodni tajni izvještaj Evropske komisije koja je Hrvatskoj u njemu dala lošu ocjenu zbog neprovođenja reformi i teške privredne situacije u zemlji, prenio je magazin Focus na svom internet portalu. Bild am Sonntag opisuje Grčku i Hrvatsku kao omiljene destinacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << Nijemaca za ljetovanje kojima zbog lošeg upravljanja prijeti bankrot. Grčka će već u julu imati praznu državnu blagajnu, dok za Hrvatsku, koja je već dvije godine članica EU, Bruxelles takođe ima lošu prognozu. – Hrvatskoj se crno piše, navodi Bild kritike Brisela. Bild am Sonntag prenosi nekoliko konkretnih primjedbi Evropske komisije u navodnom tajnom izvještaju. – Hrvatska nije uspostavila efikasnu kontrolu potrošnje novca iz državnog budžeta, nije zaustavila masovne odlaske u prijevremenu penziju, nije provela mjere za ekonomski oporavak i podsticanje privrede, do dana današnjeg nije iznijela plan upravljanja državnom imovinom koji je trebala predstaviti najkasnije do oktobra prošle godine. Navodi se i neuspjeh trgovačkih sudova da efikasno provedu brojne stečajne postupke, a kao ključni test za hrvatsko pravosuđe navodi se odluka koja se očekuje od Ustavnog suda u slučaju žalbe bivšeg premijera Ive Sanadera na pravomoćnu presudu. Bild citira i šefa parlamentarnog Odbora za privredu, Petera Ramsauera, koji od Hrvatske zahtijeva poštivanje principa pravne države. – Nakon ponovljenih apela Evropske komisije, Hrvatska konačno mora pokazati da je ozbiljna kada je riječ o vladavini prava. To je ključno za hrvatsku privredu. To očekuje cijela Evropa i svi koji bi u Hrvatsku htjeli ulagati, kaže Ramsauer.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Bild am zontag: Hrvatska kao Grčka, preti joj bankrot

Izvor: Blic, 24.Maj.2015

Tiražniji nemački list "Bild am zontag" ocenio je danas, pozvajući se na nedavni izveštaj Evropske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala privredna situacija, i da toj državi, kao i Grčkoj, preti bankrot...U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", nemački list...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.