Biciklom ide do Kajmakčalana za godišnjicu čuvene bitke

Izvor: Press, 20.Sep.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklom ide do Kajmakčalana za godišnjicu čuvene bitke

Biciklista iz Pirota Branislav Mitić (59) odlučio je da se na nesvakidašnji način pokloni senima palih srpskih junaka na Solunskom frontu, čija je godišnjica juče obeležena na srpskom i grčkom vojničkom groblju u Pirotu. Mitić je juče biciklom krenuo sa Memorijalnog kompleksa Metiljavica kod Pirota na kom su sahranjeni srpski i grčki junaci iz Prvog svetskog rata, i za pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dana će preći više od 1.200 kilometara do Kajmakčalana. Tamo će prisustvovati obeležavanju godišnjice čuvene bitke na Kajmakčalanu, u kojoj je izginuo veliki broj Srba, među kojima je bilo puno Piroćanaca. Mitić kaže da mu je jedina motivacija za ovakav poduhvat u već poodmaklim godinama rodoljublje.
- Šestorica mojih dedova bili su solunski ratnici. Iz detinjstva su mi ostale snažne uspomene na srpsko i grčko vojničko groblje i uopšte na to herojsko vreme kojima su me moji preci zadojili. Na Kajmakčalan planiram da stignem 25. septembra kada se tamo obeležava dan proboja i pobeda naše vojske. Moji dedovi su šest godina proveli na Krfu, a neki se nisu ni vratili. Želim na ovaj način da stavim do znanja našim mladim naraštajima značaj ovih ratova koji su herojski na svojim plećima izneli naši preci - kaže Mitić za Press.
On će usput obići gotovo sva srpska vojnička groblja.
- Podršku u ovom poduhvatu dao mi je Savez udruženja boraca Pirota, koji će mi omogućiti da posetim sva bitnija srpska vojnička groblja, od Leskovca, Predejana, Vranja, zatim Bitolja u Makedoniji, gde je sahranjeno više od 1.700 ratnika - kaže Mitić.
Njega je u ovom poduhvatu podržao i grčki ambasador Demostenis Stoidis.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.