Bez problema do „šengena”

Izvor: Politika, 29.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez problema do „šengena”

Ovog maja čak 30 odsto više građana dobilo grčke vize nego lane

Niš – Odavno nije bilo slične slike i bolje atmosfere ispred konzulata Republike Grčke u Nišu. Nema gužvi, nema gunđanja i nezadovoljnih, kako je bilo ranijih godina. Razlog tome nije u manjem interesovanju za odlazak u ovu zemlju. Naprotiv, i zanimanje naših državljana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za putovanja ili godišnje odmore u Grčkoj i na Egeju i broj zahteva za obavezne vize povećani su, kaže za „Politiku" generalni konzul u Nišu Atanasios Anastopulos i dodaje:

– U prvih 25 dana maja našem konzulatu podneto je čak 30 odsto više zahteva za službene i turističke vize, nego u istom mesecu 2007. godine. To nedvosmisleno znači da sve više građana Srbije putuje i planira odlazak u Grčku. Gužve su nestale uvođenjem „kol-centra", jer se brzo telefonom dobija informacija o uslovima za dobijanje vize, ali i zakazuje termin za dolazak. Građani su veoma dobro prihvatili ovaj način i izuzetno poštuju red. Nedavno smo promenili operatera i sve funkcioniše bez ikakvih zastoja i problema. Grad Niš mnogo nam je pomogao da se u konzulatu stvore pravi uslovi za one koji borave kod nas, napravljene su nastrešnice ispred i klimatizovan je prostor unutar objekta.

U Nišu se izdaju vize samo za građane ovog dela Srbije, kaže Anastopulos:

– Kod nas podnose zahteve stanovnici Kruševca, Niša, Prokuplja, Pirota, Vranja i drugih mesta.

Prošle godine oboren je rekord u broju putovanja državljana Srbije u Grčku, rekao nam je konzul:

– U 2007. godini izdali smo 44.627 viza, što je bilo 40 odsto, ili 11.840 viza više nego 2006. Kako je interesovanje već veoma veliko, ove godine sigurno će biti premašen broj iz prošle godine.

U konzulatu Grčke ističu da je veoma mali broj odbijenih zahteva za „šengen", a posebno zadovoljstvo konzul Atanasios Anastopulos izražava i zbog dobre ekonomske i kulturne saradnje ovog dela Srbije i njegove zemlje:

– Kao pobratimljene opštine, uspešno sarađuju Aleksinac i atinska komuna Lavrio, a uskoro će se pobratimiti opštine Pantelej u Nišu i Stavrupolis u Solunu. Veoma je plodna saradnja i niške Regionalne komore sa privrednicima Pijerije, odnosno Solunske regije, što je posebno istakao i predsednik Pijerije Ilijas Hadžikristodulu prilikom nedavnog boravka u Nišu. Dobri rezultati postižu se i na planu kulture – zadovoljan je grčki konzul u Nišu Atanasios Anastopulos.

Toma Todorović

[objavljeno: 30.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.