Bez panike: Od majmunskih boginja, uglavnom, oboleli homoseksualci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2022, 17:44

Bez panike: Od majmunskih boginja, uglavnom, oboleli homoseksualci

Broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja povećan je na 92, a ispituje se još 50 sumnjivih, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Prve slučajeve danas su prijavili Izrael i Grčka, a infekcije su, kako tvrdi SZO, zabeležene uglavnom, ne isključivo, među homoseksualnim muškarcima koji su imali polne kontakte.

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest, praćena temperaturom i karakterističnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvrgavim osipom. Ukoliko virus i stigne u Srbiju, nema razloga za brigu, izjavio je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler. SmrtnostI od majmunskih boginja u Evropi gotovo i da nema, a kako tvrdi, virus nije tako infektivan.

"Svi oboleli, ono što ja znam, su muškarci od 20 do 40 godina i za određeni broj je jasno ustanovljeno da su bili u bliskom kontaktu sa drugim obolelim muškarcem, mislim na homoseksualnos", izjavio je doktor Šekler.

Šekler podseća i na to da je postojeća farmakološka terapija efikasna, a u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji tvrde i da su vakcine koje su do sada korišćene za iskorenjivanje malih boginja do 85 odsto efikasna zaštita.

Prof. Džimi Vitvord iz londonskog Instituta za higijenu i tropske bolesti kaže: "Većina ljudi obolelih od majmunskih boginja potpuno ozdravi za nekoliko nedelja. Međutim, postoje i ozbiljni slučajevi koji zahtevaju hospitalizaciju. Oblik bolesti koji je zabeležen sada u Evropi je zapadnoafrički kod koga je stopa smrtnosti 1 naprema 100".

Iako se slučajevi javljaju i u Evropi, ne postoji opasnost od epidemije poput one izazvane koronavirusom, smatraju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.