Izvor: B92, 26.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez goriva zbog ekološkog protesta

Beograd -- Većina benzinskih pumpi u Makedoniji prestala je da toči gorivo i preti opšta nestašica zbog građana koji blokiraju rafineriju Okta usled zagađivanja.

Sve je veća opasnost i od nestanka mazuta za grejanje preduzeća, bolnica i škola. Poslednje rezerve troši i najveća naftna kompanija Makpetrol, čije količine su dovoljne za samo još nekoliko dana. Osnovni razlog za izbijanje krize jeste jednonedeljna blokada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grčke rafinerije Okta. Rafineriju blokira stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini tog objekta.

Meštani su revoltirani zbog toga što, kako kažu, Okta kontinuirano, godinama, zagađuje vazduh ispuštajući ogromne količine sumpor-dioksida.

Oni tvrde da je samo u poslednje dve godine smrtnost u selima gde oni žive povećana za 20 do 30 procenata, a sve je veći broj mrtvorođenih beba.

"Došli smo ovde zbog našeg zdravlja, zbog zdravlja naše dece. Nećemo dozvoliti ulaz i izlaz cisternama. Naša država ne sme da dozvoli grčkim gazdama da nas truju", kaže meštanin Predrag Nikolić.

Pritisnut tim optužbama, ali i sve većim finansijskim gubicima, generalni direktor rafinerije Okta odlučio je da izađe u susret zahtevima stanovništva i da obezbedi barem minimum zahtevanih normi za zdravu životnu sredinu.

"Zadovoljni smo dogovorom koji smo postigli sa Ministarstvom za životnu sredinu. Verujem da ćemo sve tehničke nedostatke ukloniti u najskorije vreme", rekao je Zambros Zogopulos, generalni direktor rafinerije Okta.

Vlada Makedonije najavila je zdravstvene preglede za stanovništvo koje živi u blizini te rafinerije. Predviđene su i strože kazne za sve zagađivače, koje će biti novčane i iznosiće oko 100.000 evra.

"Prema postignutom dogovoru, Okta mora da postavi sve neophodne filtre, da napravi remont na stanici za otpadne vode i, svakako, da postavi monitoring stanicu za kontrolu koncentracije štetnih materija", objasnio je ministar za životnu sredinu Nedžati Jakupi.

Lokalno stanovništvo razume posledice blokada i štetu koja može da izazove kriza s gorivom. Ipak, kako kažu, ostaće ispred ulaza u rafineriju sve dok ne dobiju čvrste garancije da će biti udovoljeno njihovim zahtevima.

Da će rešavanje problema trajati duže nego što se iko nadao pokazuje i činjenica da rafineriji tek predstoji period instaliranja nove opreme. Da bi ublažila posledice nedostatka goriva, država je omogućila Makpetrolu da u međuvremenu koristi državne rezerve nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.