Berlin: Zahtev Grčke je glup

Izvor: B92, 07.Apr.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin: Zahtev Grčke je glup

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel kazao je da je grčki zahtev za ratnom odštetom od Nemčke iz Drugog svetskog rata od 278,7 milijardi evra kao “glup“.

Nemačka opozicija ipak smatra da bi Nemačka trebalo da otplati prinudni ratni kredit iz vremena nacističke okupacije.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio je da je zvanična Atina došla do "veoma snažnih dokaza" u korist dobijanja velike odštete za Drugi svetski rat od Nemačke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Grčki zamenik ministra finansija Dimitris Mardas je juče rekao da mnogi okrivljuju Nemačku, koja je njihov najveći poverilac, za teške mere štednje i rekordno visoku nezaposlenost.

Gabrijel, koji je i vicepremijer, rekao je da je grčki zahtev glup, dodajući da je Grčka na kraju imala interesa da traži malo slobodnog prostora kod svojih partnera u Evrozoni, kako bi joj pomogli da prevaziđe dužničku krizu.

"Ova vrsta tolerancije nema apsolutno nikave veze sa reparacijama iz Drugog svetskog rata, kazao je Gabrijel. Vlasti u Berlinu tvrde da je Nemačka već rešila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji iz 1960. godine, kada je Nemačka ispunila svoje obaveze plaćanja od 115 miliona maraka.

Portparol nemačkog Minsitarstva finansija je rekao da je nemačka pozicija i dalje nepromenjena. Stručnjak za budžet konzervativaca Ekhart Rehber optužuje grčke vlasti da namerno mešaju dužničku krizu i zahtev međunarodnih kreditora za reformama sa pitanjem ratne reparacije i kompenzacije.

"Za mene je suma od 278,7 milijardi evra ratne odštete nerazumljiva", kazao je on za Rojters, dodajući da to pitanje treba razmatrati sa političkog i pravnog stanovišta. Nemačka opozicija, koju čine Zeleni i stranka krajnje levice Linke, smatra da Berlin teba da vrati novac za prinudni ratni kredit od 10,3 milijarde evra.

Ekspert Zelenih za evropsku politiku Manuel Sarazin i članica levičarske partije Linke Aneta Grot rekli su za Rojters da Berlin mora da otplati tzv. okupacioni kredit na koji je nacistička Nemačka primorala 1942. godine Grčku banku. Oni smatraju da to pitanje treba da se reši sporazumno pred Međuanrodnim sudom pravde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gabrijel: Zahtjev za ratnu odštetu glup

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2015

BERLIN - Njemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel ocijenio je danas grčki zahtjev za ratnom odštetom od Njemačke iz Drugog svjetskog rata od 278,7 milijardi evra kao "glup", dok njemačka opozicija smatra da bi Njemačka trebalo da otplati prinudni ratni kredit iz vremena nacističke okupacije...Grčki...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.