Beko, neslavni rekord

Izvor: RTS, 14.Jun.2012, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beko", neslavni rekord

Akcionari beogradske konfekcije "Beko", koja je u stečaju već deset godina, traže od države da proglasi bankrot ili da vrati deo imovine u njihovo vlasništvo. Akcionari i država mogli bi da ostanu bez imovine zbog sudskog spora sa grčkom "Lambdom" oko prodaje fabrike kod Kalemegdana 2007. godine.

Nekadašnja perjanica jugoslovenske tekstilne idustrije "Beko", preti da obori neslavni rekord – već desetu godinu je u stečaju.

I pored toga, nadležni za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovaj slučaj podsećaju da je jedno od osnovnih načela tog postupka hitnost, i veruju da će i stečaj "Beka" u skorije vreme biti rešen. U Udruženju akcionara i radnika te kompanije baš to i traže. Kažu da su svi poverioci namireni i traže od države da proglasi bankrot, ili da vrati deo imovine u njihovo vlasništvo.

Ukupno 4.537 akcionara čitavu deceniju čeka da se razreši sudbina "Beka". Zbog dugova koji su bili 23 puta manji od imovine, u "Beko" je stečaju od 2003. godine. Promenila su se četiri stečajna upravnika, prodato je 29 prodavnica, fabrika, robne kuće, stanovi.

"Jedino što se promenilo je da je 'Beko' 2009. isplatio sve poverioce. Stečaj bi trebalo da bude završen, imovina je velika, a nekome je u interesu da ne dođe do toga", kaže Zlatko Kunštek iz Udruženja akcionara "Beka".

Najbogatija su, kažu, firma u Srbiji – na računu imaju 20 miliona evra, a u nepokretnostima u zemlji i bivšim republikama još 60 miliona. Od toga 40 odsto pripada državi, a radnicima 60 procenata.

Sudski opunomoćenik akcionara Vesna Tatalović kaže da se kao firma sude s državom, jer hoće da se uradi završno ročište, da se popiše imovina.

Međutim, i akcionari i država mogli bi da ostanu bez imovine "Beka" – zbog sudskog spora sa grčkom "Lambdom" oko prodaje fabrike kod Kalemegdana 2007. godine.

Stečajni upravnik Željko Pešut kaže da je na dan prodaje obavestio kupca da postoji imovinski spor, pa je potpisan izmenjen ugovor.

Direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Siniša Kukić kaže da je po tom ugovoru bilo predviđeno da se do 31. decembra 2007. omogući kupcu da uđe u posed.

"U suprotnom bi se plaćalo iz stečajne mase 'Beka' 55 hiljada evra dnevno. Taj iznos je danas oko 60 miliona evra", kaže Kukić.

To je bio razlog da agencija donese odluku o razrešenju stečajnog upravnika. Međutim, Upravni sud je prvi put postupio suprotno rešenju agencije i odlučio da Pešut ostane stečajni upravnik do donošenja konačne sudske odluke.

Da spor oko "Beka" predugo traje, najbolje se, kažu akcionari, vidi po tome što je u proteklih devet godina umrla trećina akcionara. Naslednici imaju pravo na akcije ali slaba je to uteha onima koji starost provode sa 17 hiljada dinara penzije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.