Banke se dogovorile u vezi sa Grčkom

Izvor: Southeast European Times, 07.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke se dogovorile u vezi sa Grčkom

Istovremena prodaja jedne emisije obveznica i kupovina druge koštaće dvanaest banaka polovinu njihove imovine. U vestima iz biznisa još: Fič Rejtings potvrdio Hrvatskoj kreditni rejting BBB, a Rumunija pokušava da postane energetski efikasna.

07/03/2012

Dvanaest najvećih privatnih investitora u grčke državne obveznice obavezale su se u ponedeljak (5. marta) da će učestvovati u istovremenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prodaji jedne emisije obveznica i kupovini druge, što će ih kostati više od polovine njihove imovine. Među tim ulagačima su nemački Alijanz, francuska banka BNP Pariba, nemačke Komercbanka i Dojče banka, kao i grčke Eurobanka EFG i Nacionalna banka Grčke.

***

MMF i Kosovo postigli su dogovor u ponedeljak (5. marta) o novom stend-baj aranžmanu. Aranžman vredan 107 miliona evra realizovaće se pošto je Fond poništio prethodni sporazum prošlog leta zbog povećanja plata u javnom sektoru za i do 50 odsto koja je odobrila vlada premijera Hašima Tačija.

***

Jedna nevladina organizacija pozvala je Bugare i Rumune da bojkotuju holandsku robu, zbog čvrstog stava Holandije da se usprotivi otvaranju tržišta EU radnicima iz te dve zemlje, što je dovelo do odlaganja donošenja odluke po tom pitanju do naredne jeseni. Organizacija Priroda za ljude saopštila je u ponedeljak (5. marta) da bi građani trebalo da prestanu da toče gorivo na holandskim benzinskim pumpama i da prestanu da kupuju holandsku kozmetiku, povrće i drugu hranu.

***

Agencija Fič potvrdila je u ponedeljak (5. marta) Hrvatskoj kreditni rejting BBB, uz negativnu perspektivu zbog velikog budžetskog deficita i nedovoljnih političkih mera da se konsoliduju finansije u toj zemlji. Bugarska i Rumunija imaju isti rejting, što je najniža investiciona ocena.

***

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje otvorio je u ponedeljak (5. marta) novi proizvodni pogon u Zaječaru, Srbija. To postrojenje, u kome će se praviti sanitarni uređaji i veš mašine, već je otvorilo 96 radnih mesta, a očekuje se da će ih ukupno biti 300.

***

Na obalama makedonskih jezera - Ohrida, Prespe, Dojrana i Mavrova - sa ciljem promovisanja turističkih aktivnosti, stoji u akcionom planu koje je usvojilo ministarstvo transporta i komunikacija. Planirane luke bi takođe trebalo da znatno poboljšaju plovidbene uslove u Makedoniji.

***

Centralna banka Crne Gore saopštila je u četvrtak (1. marta) da bi ta zemlja mogla da zatraži od MMF-a zajam kako bi popravila finansijsko stanje u zemlji. Saopštenje je usledilo posle sastanka guvernera Centralne banke Radoja Žugića i predstavnika MMF u Podgorici.

***

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je u ponedeljak (5. marta) da bi njegova zemlja do kraja ove decenije mogla da postane energetski samodovoljna zahvaljujući otkrivanju značajnih rezervi gasa u rumunskim teritorijalnim vodama u Crnom moru. Basesku je to izjavio pošto je posetio naftnu platformu američkog naftnog giganta Eksonmobil.

***

Premijer Kipra Neoklis Silikiotis izjavio je da je kineski državni gigant u proizvodnji nafte i gasa CNOOC jedna od nekoliko kompanija koje su izrazile interesovanje da investiraju u polje prirodnog gasa koje se nalazi na pučini i koje pripada Kipru. Otkriće tog polja objavila je u decembru američka firma Nobl enerdži i smatra se da sadrži između 140 i 230 milijardi kubnih metara gasa.

(Razni izvori -- 29.02.2012-07.03.2012.)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.