Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atlantski savet: Rešenje Kosova po ključu Grčke i Severne Makedonije

Protivljenje zajedničkom rešenju problema Kosova moglo da se prevaziđe po ključu Grčke i Severne Makedonije - da se u prvi plan stavi direktna korist od evropskih integracija, ocenio je za Glas Amerike (VoA) član Atlantskog saveta i jedan od autora strategije te organizacije o Zapadnom Balkanu Damir Marušić.

Marušić je rekao da je Briselu više stalo da se reši pitanje Kosova nego Vašingtonu koji u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prati evropski tempo.

Upitan kako mu deluje izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića za Blumberg da "dogovor nije tako daleko kao što izgleda" u momentu kada Priština neće da ukine carine, a Beograd time uslovljava nastavak dijaloga, Marušić je rekao da je "moguće da je sve to neka igra, i da će se nešto rešiti, ali je stvar tempiranja kada".

"Jesu veliki pritisci da bi se neko rešenje do kraja godine sprovelo, možda čak i ranije. U Briselu se malo znoje, jer su im veliki izbori u maju i po nekim prognozama kažu da trećina Evropskog parlamenta bi mogla biti krajnja desnica ili protivevropske snage. Zato im je važno da pokažu da još neki proces na Balkanu, osim ovog što su se dogovorile Grčka i Severna Makedonija, ima mogućnost da napreduje", dodao je.

Marušić je rekao da se čini da Brisel gura rešenje, a da im Vašington pomaže koliko može.

"Na listi stvari koje su jako važne Trampu, Balkan nije toliko važan. Ali saradnja sa Evropskom unijom jeste i ljudima u adminsitraciji bi neki aranžman na Zapadnom Balkanu pokazao da stvari nisu tako loše", rekao je.

Povodom nepristajanja Prištine da ukine takse uprkos pritiscima iz SAD, Marušić je ocenio da bi "dovoljno pritiska promenilo stvari".

"Ali ovako kratkoročno, dok se još detalji razrešavaju, Priština se može odupirati pritisku iz Vašingtona bez velikih problema. Ali sigurno su nezadovoljni u Vašingtonu i voleli bi da se to što pre reši", dodao je.

Marušić je ocenio da je "teško reći" da li je predlog o razgraničenju ili teritorijalnoj razmeni, o kojem se govori u javnosti, realna opcija na stolu.

"Stvarno niko ne zna. Meni je interesantno to što svi pričaju kao da su nešto čuli, ali po mome – ja ni sa kim nisam pričao da zna o čemu je reč. Mislim, iz perspektive Brisela, ta teritorijalna razmena je deo svega toga, oni gledaju neko rešenje koje bi obuhvatilo sva pitanja. I na kraju Srbija bi priznala Kosovo i onda je put u EU i za Srbiju i za Kosovo i za celu regiju rešen", naveo je.

On je ocenio da bi otvaranje vrata EU moglo da pomogne da Vučić i Tači izađu na kraj sa unutrašnjim protivljenima bilo kakvom zajedničkom rešenju za Kosovo.

"Recimo, na kraju svega toga da se otvore vrata ka EU. Da se može pokazati narodu, glasačima da su stvarno nešto stvorili i da će to biti istorijska stvar. Slično kao u Grčkoj i Severnoj Makedoniji, nije bilo popularno, još ima protesta i još se neke mutne stvari dešavaju, ali novi početak, optimizam bi mogao pokrenuti stvari. Mislim da tako kalkulišu u Briselu i Vašingtonu. Da bi se to nekako pokrenulo, sve ove stvari političke koje izgledaju dosta teške, nekako bi se možda otvorilo. To je kalkulus, ja mislim", dodao je Marušić za VoA.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.